IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете тества система за изплащане на депозитите в КТБ

Обмисля се вариант изплащането да стане чрез няколко обслужващи банки, тъй като вложителите са много

20:07 | 24.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондът за гарантиране на влоговете тества система за изплащане на депозитите в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) провежда тестове на системата за изплащане на средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория". 

Тъй като вложителите са много, фондът обмисля вариант изплащането да стане чрез няколко обслужващи банки. Банката или банките, чрез които ще се изплащат гарантираните влогове, ще бъдат избрани по специални критерии и ще бъде изготвен график за работа. Вложителите ще имат право да изтеглят парите си, да ги преведат по сметка в друга банка или да ги оставят по сметка в обслужващата банка. 

Във Фонда за гарантиране на вземанията има 2,1 млрд. лева, които са недостатъчни за изплащането на пълните суми на вложителите в Корпоративна търговска банка и банка "Виктория", които имат право на това. Затова съвместно с Министерството на финансите се обмислят варианти за набавянето на нужните още 1,7 млрд. лева – или чрез емитиране на облигации, гарантирани от държавата, или чрез заеми от местни и чуждестранни банки.

Предвид контролните функции на ФГВБ в производството по банкова несъстоятелност и неговото място в реда на кредиторите, Фондът очаква, че ще бъде в състояние да изплати получените заеми с постъпленията при разпределение на средствата от осребреното имущество от масата на несъстоятелността. 

ФГВБ е провел разговори с цел проучване на възможността за сключване на споразумение за стендбай кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие, с което ще се осигури поддържане на способността на ФГВБ да изпълнява функциите си и ще засили доверието в системата за гарантиране на влоговете.

От фонда са изпратили писмо до Европейския банков орган, в което са потвърдили притесненията си, че вложителите нямат достъп до парите си, но с цел опазване на финансовата стабилност трябва да има пълна координация между отговорните институции.

От фонда са категорични, че при евентуално отнемане на лицензите на едната или двете банки от групата на Корпоративна търговска банка всички вложители, чиито спестявания са гарантирани по закон, ще имат достъп до парите си в законоустановения срок, а именно 20 дни след отнемането на лиценза. Гарантирани по закон са вложенията до 196 000 лева при условие, че не са договорени специални условия по тях. Ако влоговете са в чуждестранна валута, те се изплащат в лева по курса за деня, в който започне изплащането.

(БНР)

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Като нямат (и не са имали) нужда от тази ликвидна подкрепа 1.2 млрд. .... да я връщат ВЕДНАГА - падежЪТ на ДЦК е на 30.11.2014 .... за кога се ослушват !Истината е друГА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Съобщение на Централния Софийски затвор:Потготвя се тържествено посрещане по случай Thanksgiving day на управата на БНБ. Новите наематели на килии ще бъдат определени с томбола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Mammita
преди 9 години
Те тия пари ги сложиха там не толкова, защото банката имаше нужда от тях, а за да успокоят паниката сред хората. Не помниш ли каква истерия ги беше обхванало всички.Имат година и половина, ще си ги върнат, че и с лихвите. В крайна сметка държавата ще спечели от лихви към 40 млн., с които после може да направи чудеса. Прмерно да ги даде за развитието на спорта или да подпомогне училищата. Аз не виждам нищо ненормално в ситуацията. Нали по същия начин и САЩ излязоха на печалба от БОА и другите, които подкрепиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 9 години
To всичко на БФБ яко пада в момента. Ти си се хванал да питаш за една позиция само. Нали се сещаш, че неможе държавата ти да няма управление почти 5 месеца, една година всеки да си протестира за каквото му скимне, че е недоволен, инвеститорите да се изнасят и в същото време цените на акциите да се покачват. Аз лично съм фен на акцията, (признавам си, за да не кажете, че се опитвам да манипулирам) и обмислям на тая тънка цена как да освободя кинти, за да допълвам позицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Висят на държавата с 1.2 милиарда лева! Трябва да набавят от някъде тази сума бързо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
forexboy
преди 9 години
Някой ще каже ли защо книжата на *** продължават да се сриват въпреки прокламираната стабилност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
LuckyYou
преди 9 години
Ще върнат парите в пълен размер. Това е единственият начин да възвърнат доверието в системата. Освен това искат да омилостивят Брюксел, че ония бе си поплюват :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Сега тепърва ще се почне едно законно усукване и обясняване, как ще се върнат едни пари ама не се знае кога и на кого и дали в пълен размер, но за сметка на това от крана тече студена вода и можем да си пием неограничено количество чаши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
1) По закон фонда може ДА ИЗИСКА от банките да направят авансови вноски за бъдещ период в определен размер2) в КТБ има ценни книжа за 800 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още