IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Отношенията с Турция включват ДПС в политическата формула

Експресно телефонно проучване показва, че 63% от анкетираните приемат участието на патриотите в бъдещото управление, а 58% – формацията на Марешки

20:03 | 17.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Усещането за изравняване на силите между двете основни партии, които си оспорват първото място на предстоящите избори, личи в масовата оценка за техните кампании. 31% смятат, че ГЕРБ се справя по-добре в кампанията, 30% - БСП. Обединените патриоти са избрани в 16% от случаите.

Това показват актуалните данни от независимия експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 14 и 15 март сред 802 души в цялата страна, съобщиха от социологическата агенция.

От поредния сондаж по актуални теми се разбира, че създалата се ситуация е патова, но в идните дни избирателят има възможност да наклони везните в едната или в друга посока, посочват от „Галъп интернешънъл“.

Постепенно напрежението в кампанията се увеличава, но вече не толкова по оста БСП-ГЕРБ, а по въпроса за междудържавните отношения на България и Турция. Този фактор може да промени изцяло политическия процес в страната в идните дни, а и трайно след това, прогнозират експертите на агенцията, ръководена от Първан Симеонов.

Обществената интуиция засега нарежда ДОСТ като по-близка до Турция формация, в сравнение с ДПС. И върху двете обаче стои подозрението, че не работят за интересите на България, но при ДОСТ това е по-изразено.

При директен въпрос кой е по-близко до Турция, 65% казват ДОСТ, а 22% - ДПС.

Сондажът е проведен преди изявлението на Ахмед Доган, уточняват от социологическата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още