IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ печели извънредните парламентарни избори, но с малко

Резултатите подсказват трудни преговори за сформиране на парламентарно мнозинство и излъчване на правителство

20:00 | 26.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ печели изборите с около 4% пред БСП, показват първите данни на социологическите агенции. Пет са партиите, които прескачат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. На ръба е Реформаторският блок.

32,8% от гласоподавателите са подкрепили ГЕРБ, а 28,4% - БСП. Оспорвана е битката за третото място - разликата между "Обединени патриоти" и  ДПС е минимална - 8,8% спрямо 7,8%. Това сочат екзитполовете на социолозите от "Галъп интернешънъл", с които работи медийна група Investor Media Group.

Партията на Веселин Марешки - "Воля", печели 4,6% от гласовете.

От данните на агенцията е ясно, че Реформаторският блок засега е извън 44-то Народно събрание - с 3,8% от гласовете. Извън парламента остават и другите десни партии - "Да, България" събира 3,5%, а "Нова република" - 2,9%. С малко над 2% се нареждат още коалицията меджу АБВ и Движение 21 и партия ДОСТ на Лютви Местан. 

Наблюдаваме завръщането на "биполярния" модел, смята социологът Андрей Райчев пред "Нова телевизия". Според него големите партии са в процес на поглъщане на малките и средните политически формации.

Екзит половете на "Алфа рисърч", публикувани от "Нова телевизия" са подобни - ГЕРБ печели изборите с 32,2% от гласовете спрямо 28% за БСП. Трета сила са "ДПС с 9,7%, а четвърти "Обединени патриоти" с 9,5 на сто.

Агенцията обаче прогнозира шест партии в парламента - "Воля" и "Реформаторски блок" прескачат бариерата, съответно с 5,1% и 4%. Извън Народното събрание остават "Да, България" с 2,9% и "Нова република" с 2,6 на сто. По около 2% събират АБВ/Движение 21 и ДОСТ. 

Социолозите от "Алфа" изчисляват и разпределението на депутатските места - за ГЕРБ те са между 86 и 88, а за БСП - между 75 и 77. ДПС ще разполага с между 25 и 27 места в 44-то Народно събрание, колкото и "Обединени патриоти". "Воля" на Марешки ще вкара между 13 и 15 депутати, а Реформаторският блок - 10-11 места. 

Партиите се борят за 240 места в парламента. Резултатите подсказват трудни преговори за сформиране на парламентарно мнозинство и излъчване на кабинет.

След последните промени в Избирателния кодекс гласуването у нас е задължително, макар и санкции за негласували да няма.

Изборният ден протече спокойно, отчетоха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Регистрирани са 97 сигнали за нарушения, съобщи по-рано днес телевизия Bulgaria On Air. В чужбина процесът беше отчасти затруднен заради изискването декларациите за гласуване в чужбина да се попълват лично и пред член на секцията. 

Избирателната активност е висока - към 17 часа почти 43% от избирателите са упражнили правото си на глас. Това е значително над активността на миналите парламентарни избори, когато към 17 часа тя беше малко над 39%, отчетоха от ЦИК.

Най-висока е избирателната активност в Софийска област - малко над 50%, а най-малко избиратели са отишли пред урните в Кърджали - малко над 30 на сто. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 8
SSIW
преди 7 години
"Ммда,тъпите пенсионери ... "......Милиционери, не пенсионери. ГЕРБ са милиционери ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
VIK88
преди 7 години
*** сиреч роми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
VIK88
преди 7 години
Ммда,тъпите пенсионери,***,помаците и глупаците пак натежаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 7 години
лош резултат :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
melon
преди 7 години
На практика, от утре, повечето българи нямат никакво морално право да се оплакват от положението в територията и от управляващите я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още