IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предложи на БСП председателското място в НС, Нинова отказа

Двете партии ще работят заедно за изготвяне на правилника за работа на парламента и за избирането на ръководствата на парламентарните комисии

15:45 | 11.04.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е предложил на БСП председателското място в 44-то Народно събрание заради добрия резултат, постигнат от социалистите в парламентарните избори. Лидерът на левицата Корнелия Нинова е отказала да приеме предложението с мотива, че депутатите от БСП ще бъдат "твърда опозиция" в парламента.

Разговорите бяха поискани от ГЕРБ, за да обсъдят приоритетите, по които могат да си сътрудничат.

"Ние имаме принципни различия, не водихме тази борба заради постове, а заради принципи и ще продължим битката докрая. Един пост не означава нищо", заяви Нинова.

Бойко Борисов беше категоричен, че по време на разговора си с БСП не е ставало дума за коалиция и партньорство във властта между ГЕРБ и БСП.

Той обаче е убеден, че ще получи подкрепата на опозицията, когато става въпрос за националните интереси на страната. 

"По темата за сигурността, за провеждане на европейското председателство, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента. А също и в новите закони и при промяна на старите, да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите години", каза Бойко Борисов.

Корнелия Нинова беше категорична, че за коалиция с ГЕРБ и дума не може да става, защото има принципни разногласия в програмите на първата и втората политически сили.

"Заявихме се като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и за нея гласуваха 1 милион българи. Ние не можем да ги предадем", обясни Нинова.

Тя заяви, че екипът на социалистите вече е подготвил десет закона, които ще внесе за обсъждане от парламента още в първите дни от работата му. Част от тях се отнасят до доходите, други до образованието.

Според Нинова е задължително да се намерят компенсации за хората заради скока в цените на природния газ, парното и водата. Тя настоя, че БСП ще иска ръст на всички доходи като уточни, че специално майчинството през втората година трябва да се обвърже с минималната работна заплата. Левицата иска още промяна на закона за образованието, така че да се повиши качеството му.

Социалистите са поставили по време на срещата с Борисов и въпроси в областта на националните интереси по време на председателството ни на Европейския съюз. Според Нинова в това отношение двете партии могат да си сътрудничат. Иначе от изявленията на Нинова стана ясно, че БСП и ГЕРБ ще работят заедно за изготвяне на правилника за работа на парламента както и за избирането на ръководствата на парламентарните комисии.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
honaniga
преди 7 години
Ама разбира се. Целта е цялата власт или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още