IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ сезира прокуратурата за проекта "Цанков камък"

Седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, твърдят политици

14:52 | 11.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, цитиран от БТА. По думите му най-вероятно сигналът ще бъде внесен от парламентарната група на партията.

Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, допълни заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той припомни, че първоначалната стойност на "Цанков камък" е била в размер 440 млн. лв., само че до края на изпълнението на проекта сумата е скочила до около 1 млрд. лева. Станков допълни, че водноелектрическата централа на "Цанков камък" също е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. По думите му реално инвестицията в проекта може да се възвърне за не по-малко от 100 години.

В момента заради дефектите при изпълнението се просмукват огромни количества вода в земята, посочи зам.-министърът. Той уточни, че в момента се извършва изследване, след което ще стане ясно точно колко средства ще бъдат необходими за ремонтите. 

Проектът бе на тройната коалиция, припомня народният представител Десислава Атанасова. Тя добави, че по това време министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а негов заместник - Корнелия Нинова.

"Настоящият председател на БСП с особен плам говори за паралелна държава, но нека в БСП да не забравят, че точно г-жа Нинова бе уволнена като зам.-министър заради корупция", посочи Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ допълни още, че "бомбата" със земите по Северното Черноморие също е заложена по времето на тройната коалиция.

Атанасова посочи, че третото правителство на Бойко Борисов се справя много добре и каквито и опити да прави опозицията е видно това, което се прави и какви усилия се полагат. "Предишните два мандата бяха преди всичко строителство, сега вече се виждат и плодовете", обобщи Атанасова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
KP6952
преди 6 години
Не дефекти ,а стопански тероризъм.Знаем -ахмет доган стои зад проекта,а диригентите са от русия. Доган знае къде отиде потокът с пари от този язовир.Сега когато руснаците започват да се питат американците срещу северна корея се готвят за война или срещу русия е моментът да си вземем компенсациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още