IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков: 9 обществени поръчки във военното министерство са много съмнителни

Правим всичко възможно изборите да не бъдат опорочени, обяви служебният премиер

09:28 | 20.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Във Военното министерство открихме 9 много съмнителни поръчки. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков в ефира на Нова телевизия. Той съобщи още, че днес ще бъде публикуван докладът на Инспектората на Министерския съвет за обществените поръчки на кабинета "Борисов 2". Част от резултатите от проверките бяха представени още в петък, припомни министър-председателят и отново уточни, че са констатирани нередности при търгове за поддържане на магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

"Днес излиза целият обобщен доклад. Там ще се види кои обществени поръчки са в центъра на нещата. Самият Борисов каза, че не бива да се сключват нови договори за обществени поръчки, след като министрите са в оставка. Въпреки това на 26-27 януари е имало такива", обясни премиерът.

"Опитвам се да съм максимално коректен, винаги ще има хора срещу мен", каза Герджиков. „Ние много обичаме да се мразим и да отричаме, а трябва да сме наясно, че, за да просперираме, трябва всяко управление да надгражда предишните. Всяко правителство прави нещо добро, но наред с това се случват и недобри практики. Ние сме склонни към далавери в немалко области. Не може да ги оставим безнаказани, трябва да алармираме съответните органи. Аз изобщо не съм се замислял кого щадя и кого не. Не знам кое министерство е било на ГЕРБ, кое - на Реформаторите", каза премиерът относно критиките на ГЕРБ, че се намесва политически и изпълнява задачи на БСП, с които да разчисти пътя на червената партия към властта. 

По думите му самият факт, че тунели се разпадат и убиват хора, говори, че не се поддържат и не са пипани от години. "Вместо да се изграждат нови участъци, финансирайте старите пътища", каза Герджиков. "Борисов е честолюбив, знам, че е положил усилия и го уважавам, но това, което не е наред, няма как да не го кажа", изтъкна служебният премиер.

Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина, търсим златното сечение, отговори Герджиков на въпрос защо при ревизията не се проверяват сделки с компании, свързани с фирми на Делян Пеевски.

"Как успях да ги скрия. Да не съм разследващ орган, че да ги скрия. Винаги ще има недоволни, винаги ще има критика. Няма верен ход. Каквото и да направя, все ще има недоволни", каза той и добави, че именно заради такива твърдения не е искал да поема поста на служебен министър-председател.

Премиерът коментира и сменените областни управители. По думите му нормално е при оставка на централното управление да си отиде и местното.

Огнян Герджиков увери, че служебният му кабинет прави всичко възможно изборите да не бъдат опорочени. Той добави, че министрите на отбраната и на вътрешните работи са много амбицирани, за да предотвратят купуването на гласове.

„Поисках доклад от ДАНС, тъй като те имат сведения за купувачите и смея да кажа, че картината започна да се изяснява. Истината е, че най-трудно ще се пресече корпоративният вот“, посочи премиерът. Той изрази надежда, че изборите на 26 март ще бъдат „по-различни и по-честни“. Според него обаче ще има опити за касирането им.

"Ако всичко останало е наред обаче, аз не мисля, че липсата на машини ще е причина за касиране на изборите”, коментира премиерът и добави, че правителството ще се постарае да се съобрази със закона и да осигури машини за парламентарния вот.

Герджиков обяви, че довечера предстои разговор с президента Румен Радев, по време на който ще обсъдят въпроса за българския еврокомисар.

„Тук всяко решение е грешно. Ако излъчим кандидат, ще кажат, че това е партийно решение. Дори и да успеем да намерим идеалната кандидатура, в коя партия в Европейския парламент ще отиде? На служебното правителство не отива да назначава еврокомисар. На Европейската комисия не ѝ пречи, че от началото на годината ние нямаме, но на България явно ѝ пречи“, коментира още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Да се връща Боката , нъл тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
Спящият бик
преди 7 години
Оставка на служебното правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още