IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор поиска имунитета на депутатите Сидеров и Чуколов

От своя страна Атака започват да събират подписи с искане за отстраняване на Сотир Цацаров

18:22 | 12.10.15 г. 4
Главният прокурор поиска имунитета на депутатите Сидеров и Чуколов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за сваляне на депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата от националистическата партия Десислав Чуколов.

Исканията са заради разследването от прокуратурата на хулигански действия на двамата народни представители. То започна след като в нощта срещу събота Сидеров и Чуколов станаха герои в инцидент в центъра на София. Тогава двамата предизвикаха проверка за контрабанда в магазинче, а собствениците му обвиниха, че са се саморазправили с тях.

Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов в съизвършителство помежду си са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се казва в съобщението на прокуратурата за поисканите имунитети.

Обвинението допълва и че деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи при СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. "То се отличава и с изключителен цинизъм и дързост", уточняват от прокуратурата.

Оттам допълват, че Волен Сидеров и Десислав Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицаи при изпълнение на службата им.

Законова пречка за наказателното преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

Затова главният прокурор е сезирал парламента, тъй като той е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народните представители престъпления от общ характер.

По-рано днес Сидеров каза, че ще иска имунитета на всеки, който поиска неговия и изпълни своето намерение - от партията започват да събират подписи с искане към президента Росен Плевнелиев за отстраняване на главния прокурор. 

Сидеров се закани и че ще съди главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на столичната полиция Младен Маринов и градския прокурор Христо Динев. Нястоя и за среща с Цацаров, но такава очевидно няма да се състои, поне на този етап.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
*** е пълна.Излагаме се пред света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
цацаров не е виновен, той само спазва правилата.Кой е поискал всъщност да се поиска имунитета на двамата въпросни!изобщо не заставам нито срещу едните, нито срещу Цацаров.Процедура, това е цялата работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
stefan333
преди 8 години
една тлъста наядена сви-ня това е гл прукор на БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
stefan333
преди 8 години
Господин прокурорът той нали е издигнат от партия ГЕРБ нормално е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още