IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Бежанската вълна натоварва бюджета, но не обърква сметките засега

Трябва да има отговор дали хората, които пристигат, бягат от войната, или са икономически мигранти, каза министърът

15:30 | 24.09.15 г. 2
Горанов: Бежанската вълна натоварва бюджета, но не обърква сметките засега

Натоварването на бюджета заради бежанците засега е поносимо и не обърква сметките на хазната. Това заяви в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Бежанската вълна натоварва бюджета, но сравнително по-малко от бюджетите на други държави като Гърция, Сърбия, Унгария, Македония, уточни министърът.

Засега България успява да опази границите си, а проблемът с бежанската вълна не може да се разглежда едностранно. Трябва да има отговор дали хората, които пристигат, бягат от войната, или са икономически мигранти, каза министърът.

Той посочи, че всяка година България трупа нови 2-3 процента дълг от брутния вътрешен продукт. Горанов заяви, че темата с дефицита и търсенето на решения за неговото намаляване е постоянно на дневен ред. От там излизат и различните дебати за възможни решения в данъчната политика, които предлагаме за борбата със сивия сектор, добави министърът.

Премиерът Бойко Борисов по-рано днес опроверга категорично информацията, че е поискал да има „гореща точка“ за прием на бежанци на територията ни на извънредния съвет в Брюксел.

„В България и сега има гореща точка – има изградени бежански лагери”, неколкократно подчерта той. Борисов обясни, че в тях страната ни ежедневно приема идващите бежанци, за които се грижим с цялата хуманност, която има българският народ.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центъра вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея. Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи и актуални данни за изпълнението на приходната част на държавния бюджет. „При относително минимален растеж на икономиката от близо 2% постигнахме над 10% номинален ръст на приходите в бюджета в 2015 г. спрямо същия период на миналата година. По данни към 23 септември в бюджета са постъпили от данъци и осигуровки 1 638 млрд. лева повече, 400 млн. лв. повече, също към вчерашна дата, са осигурителните вноски, а с приходите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване са 470 млн. лева“, посочва Горанов, цитиран от пресцентъра на МФ.

„Когато прилагаме като ценност ниско облагане, ние трябва да държим сметка за всички резерви, които имаме в икономиката, за да можем да създадем една устойчива социална система и устойчива система на държавност, която да регулира основните обществени отношения“, допълни Горанов. Според него друг съществен проблем на сивата икономика е, че тя създава неравнопоставено третиране и некоректна бизнес среда, която демотивира и изтласква от конкуренцията хора, които искат да бъдат честни спрямо останалата част от обществото. Финансовият министър дефинира сивата икономика като отказ от солидарност и припомни тъжната статистика, че България е на второ място по обем на сивата икономика след Румъния.

Правителството ще продължи да полага извънредните мерки за повече събираемост на приходите в бюджета и изземване на резервите, които все още стоят в сивата икономика, за да може всички тези мерки и усилия да помогнат както за подобряването на условията на труд, така и на тези, които с инвестициите си създават работни места, допълни финансовият министър.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Предвид че почти никой от бежанската вълна не остана в Б-стан, чудно как бюджета изобщо го е усетил?!"Той посочи, че всяка година България трупа нови 2-3 процента дълг от брутния вътрешен продукт."Я ПАК?! 2-3% от БПВ НА ГОДИНА??? Ако е вярно, е национална катастрофа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
А за учителите кой обърка сметката, че не им вдигнахте заплатите?Или то, така и така сме колония, за какво образование ревем!Който има пари да изучава децата си и да ги подарява на Запада, че те здраво са закъсали с материала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още