IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химическата компания Ecophos откри високотехнологична база в Девня

Белгийската група е инвестирала в иновационния център 10 млн. евро

18:15 | 08.09.16 г.
<p>
	Иновационният център &quot;Технофос&quot; в Девня. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Иновационният център "Технофос" в Девня. Снимка: Investor.bg

Иновационен център на белгийската химическа компания Ecophos беше открит в Девня. За три години компанията е инвестирала в развойната база над 10 млн. евро. Компанията развива технологии за извличане на фосфати от скали като крайният продукт се влага като хранителна добавка във фуражите за животни.

За разлика от традиционния добив на фосфати основателят на групата, мароканецът Мохамед Таким, е патентовал метод за извличане на субстанцията от скали с ниско съдържание на фосфор. Така освен в Мароко, Китай и САЩ, където са основните находища на скали с високо съдържание на фосфати, добивът става възможен и в други локации.

Центърът в Девня ще представя новата технология пред потенциални инвеститори, които искат да закупят лиценз.

Компанията си е поставила за цел да намали използването на ценен ресурс като водата и да редуцира използването на химикали като сярна киселина в производството, заяви Мохамед Таким.

Във време, когато се замисляме за ограничените природни ресурси, е важно да търсим възможности за екологичното им използване, заяви екоминистърът Ивелина Василева. Тя посочи, че кръговата икономика ще е един от приоритетите на българското председателство на ЕС.

Центърът в индустриалната зона на Девня е разположен на  28  хил. кв. м. Предвидено е там да работят 38 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още