IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И сега болници предоставят комплексно обслужване според БЛС

Лекарският съюз може да се обърне към съда за казуса с пренасочените пари от доболничната към болничната помощ

11:57 | 20.08.15 г.
И сега болници предоставят комплексно обслужване според БЛС

Част от лечебните заведения у нас предоставят комплексното обслужване на пациента, но доста болници имат намерение да осъществяват цялостно лечение и сливане на функционална основа.

Това коментира в ефира на БНТ д-р Венцислав Грозев по повод намерението на здравния министър Петър Москов за сливане на лечебни заведения с цел да се предоставя комплексна услуга на пациентите. Намерението е лечебни заведения, които не предоставят подобна услуга, да нямат договор с Националната здравноосигурителна каса.

Според Грозев предстои да се види дали реформата в сектора ще доведе до очакваните резултати. Има още какво да се направи за качеството на здравната система, заяви председателят на БЛС.

Относно казуса от последните няколко дни – за прехвърлянето на 4,5 милиона лева от доболничната към болничната помощ с решение на Надзорния съвет на Касата д-р Грозев коментира, че това създава условия за конфликт между лекари и пациенти.

Пред БНТ той коментира, че при очертаващия се дефицит от 200 милиона лева в бюджета на НЗОК, тези 4 млн. лева, в резултат на пренасочването, едва ли ще помогнат за попълването на дефицита.

„Но определено ще нарушат баланса в извънболничната помощ, и то в медико-диагностичната й част“. Според д-р Грозев съкращаването на бюджета може да доведе до проблеми в образната диагностика и в лабораторните дейности.

БЛС очаква в началото на следващата седмица среща с ръководството на НЗОК, за да обсъдят проблема. По думите му ако не се стигне до решение, БЛС ще отнесе казуса в съда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още