IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янош Адер: България е особено застрашена по балканския маршрут на бежанците

Унгарският президент потвърди подкрепата на Унгария за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство

21:35 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Р. България</em></p>

Снимка: Президентство на Р. България

Унгарският президент Янош Адер потвърди пред българския държавен глава Румен Радев подкрепата на Унгария за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Унгария е близък приятел и важен партньор на България, като двете страни успяха да изградят отлично сътрудничество във всички сфери на двустранните си отношения, а също и по линия на дневния ред на Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща във Варшава с унгарския си колега президента Янош Адер.

Предизвикателствата, свързани с миграционната криза и необходимостта от ефективна обща европейска политика в тази сфера, бяха водещ акцент по време на разговора на президентите Румен Радев и Янош Адер.

България полага последователни усилия за стриктен контрол и защита на външните граници на ЕС“, подчерта президентът Румен Радев. "Балканският маршрут не бива да остава в сянката на Средиземноморския. България е особено застрашена, защото се намира на първа линия", заяви още на срещата българският държавен глава.

От своя страна президентът на Латвия Раймондс Вейонис също изрази пред държавния глава подкрепата си за присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

Потенциалът за развитие на търговско-икономическите отношения между България Латвия е висок и следва да бъде насърчаван, заяви Румен Радев, който проведе във Варшава работна среща с латвийския си колега Раймондс Вейонис в рамките на участието си в инициативата "Три морета".

Румен Радев и Раймондс Вейонис подчертаха добрите двустранни отношения между двете страни и конструктивното сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО. Водещ акцент на разговора беше гарантирането на сигурността и борбата с тероризма. Българският държавен глава отново призова за общ европейски план за действие в случай на внезапно нарастване на миграционния натиск върху външните европейски граници.

Президентът Вейонис заяви пълната си подкрепа за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Той увери Радев, че страната му има готовност да сподели с България и опита си във въвеждането на общата европейска валута. "България може да разчита на Латвия, която притежава опит в подготовката за присъединяване към еврозоната", заяви латвийският президент.

Румен Радев от своя страна покани военни от Латвия да се включат в ученията на НАТО, които се провеждат в България.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още