IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Икономически Фейсбук" ще свързва с партньори малките и средни фирми в България

Ще се търсят евросредства за проекта, заяви Мариета Захариева

17:22 | 24.03.16 г.
"Икономически Фейсбук" ще свързва с партньори малките и средни фирми в България

"Икономически Фейсбук" за малките и средните предприятия (МСП) в България се очаква да бъде готов до една година. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на дискусия в рамките на изложението "Стройко 2000" в НДК, предаде БТА.

Една от целите на проекта е да се осигури връзка на МСП с чуждестранни партньори. Средства за него ще се търсят както по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", така и директно от Брюксел, обясни Захариева.

Сега експерти на агенцията, чрез регионалната й мрежа, правят карта на работещите МСП в страната, като идеята е да се създаде връзка между тях и делови партньори по света, както и да им бъде осигурена пряка информация за заявен бизнес интерес по време на посещения на правителствено ниво в чужбина. 

За целта МСП попълват анкетни карти с въпроси за предмета на дейност, пазарите, броя на заетите, като данните влизат в регистъра на агенцията.

Целта е присъствието на МСП в регистъра да е форма на гаранция от страна на агенцията и държавата при партньорски интерес от чужбина, че тези фирми произвеждат добра продукция и са редовни платци.

Освен това МСП ще могат да разчитат и на подкрепа при необходимост от контакти с Българската агенция за експортно застраховане, Българската банка за развитие, оперативните програми и други финансови инициативи. Целта е да сме "топла връзка" между бизнеса и държавата, коментира Захариева.

Представители на малки строителни фирми поискаха по време на дискусията подкрепа от агенцията и по отношение на участието им в обществените поръчки.

70% от приходите на малките фирми в отрасъла са от такива поръчки и основният проблем за тези компании е свързан с достъпа им до тях, оплакаха се от строителните компании. По думите на представители на бранша новият Закон за обществените поръчки и правилникът към него са по-добри, но това не решавало проблемите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още