IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж от 3% на годишна база се запазва и през второто тримесечие

С основен принос е крайното потребление, което се повишава с 0,4% на тримесечна и 2% на годишна база

11:30 | 12.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Икономическият растеж от 3% на годишна база се запазва и през второто тримесечие, издават експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). С основен принос е крайното потребление, а с по-малък - положителното търговско салдо и инвестициите на компаниите.

В периода април-юни 2016 г. българската икономика отново нараства с 0,7% на тримесечна база – с колкото се покачи и през първото тримесечие, показват данните на националната статистика.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 21,753 млрд. лв. в номинално изражение спрямо 17,926 млрд. лв. в номинално изражение през първото тримесечие на 2016 г.

Реализираната добавена стойност през периода е в размер на 18,538 млрд. лв., като се увеличава с 0,4% на тримесечна и 2,5% на годишна база. Темпото на прираст обаче е малко по-бавно спрямо отчетените 1% на тримесечна и 2,6% на годишна основа през първата четвърт на 2016 г.

Крайното потребление запазва приноса си за икономическия растеж. То се повишава отново с 0,4% на тримесечна база. Годишното покачване е от 2% спрямо 2,1% в периода януари-март. В стойностно изражение крайното потребление се равнява на 16,894 млрд. лв., формирайки 77,7% от произведеното в икономиката между април и юни тази година.

На тримесечна база инвестициите на компаниите (т.нар. бруто образуване в основен капитал) се повишава с 0,4% след понижението от 3,5% през първото тримесечие. На годишна основа обаче има по-голямо понижение – от 4,5 на сто. В стойностно изражение инвестициите възлизат на 4,689 млрд. лв., което се равнява на 21,5% от създадения БВП през второто тримесечие.

НСИ регистрира 1,4% тримесечно понижение на износа и покачване на вноса от 0,4%. Въпреки това търговското салдо е положително в размер на 169,5 млн. лв., което все пак оказва подкрепа за прираста на БВП със своя 0,8% относителен дял. На годишна основа износът нараства с 2%, а импортът – с 2,2 на сто.

НСИ ще публикува предварителни оценки за ръста на БВП през второто тримесечие на 2016 г. на 5 септември 2016 г., понеделник.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
stone-bi
преди 7 години
Прогнозата ни за следващата година е добра, да се надяваме да няма и световни смущения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още