IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Семерджиев обвини Агенцията по лекарствата за паралелния износ

Здравният министър отговори на обвиненията на Софийската градска прокуратура

14:30 | 03.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МЗ</em></p>

Снимка: МЗ

Изпълнителната агенция (ИАЛ) по лекарствата не е изпълнявала добре своите функции, заяви в писмо до медиите здравният министър Илко Семерджиев. По-рано днес Софийска градска прокуратура го привлече като обвиняем, защото заплашил с уволнение директора на Агенцията, ако не назначи посочено от министъра лице за заместник.

Илко Семерджиев коментира, че след като поел здравното министерство, получил множество сигнали от аптечния сектор за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства.

Основната причина според него е паралелният износ. „Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции“, казва министърът. 

По думите му след проверка станало ясно, че от години ИАЛ няма заместник-директор. Министърът уточнява, че през февруари предложил на директора на Агенцията  Асена Стоименова  кандидатура за заместник-директор, след което поискал  съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ.

„На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник-директор на ИАЛ и, ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице“, казва  Семерджиев. Той обвинява директора в  „масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста – заплаха, каквато не е съществувала“.

В съобщението се уточнява, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора е да назначава зам.-директор, след съгласуване с министъра на здравеопазването.

„Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден, след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с НЗОК и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70%“, пише в становището. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още