IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исканията на малките ВЕИ ще повишат таксата „Задължения към обществото“

Увеличението може да е с 0,35 лв. за мегаватчас, изчисли председателят на КЕВР Иван Иванов

18:35 | 23.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Исканията на малките ВЕИ ще повишат таксата „Задължения към обществото“

Исканията на малките възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да бъде отменена промяната в Закона за възобновяемите енергийни източници, с която се премахват преференциални цени за определени производители, ще повишат таксата „Задължения към обществото“ с 0,35 лв. за мегаватчас. Това посочи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия.

Той посочи още, че регулаторът не може да реагира толкова бързо и да определи нови цени за ВЕИ-производители до 30 юни, когато ще бъде обявено новото ценово решение за регулаторния период.

Проблемът засяга около 300 малки ВЕИ-централи, които са получили финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и преференциални цени за изкупуване на енергията. Това не е било нарушение на законодателството. Европейската комисия обаче определи санкции за страната в размер на 28 млн. евро за това двойно финансиране.

Заместник-министърът на земеделието Васил Грудев уточни пред депутатите, че след промяната в законодателството, отменяща преференциалните цени, санкцията на Брюксел е намалена до 4,7 млн. евро. Ако обаче има нова промяна в законодателството - ЕК ще преразгледа решението си и отново ще увеличи корекцията.

От БСП Лява България посочиха, че с отнемането на преференциите се нарушават правата на производители, които не са нарушили закона.

Според депутата от ГЕРБ Валентин Николов обаче производителите не са декларирали пред КЕВР, че част от инвестицията в производствената мощност е грант от европейските фондове, за което не е имало изискване в законодателството.

Николов обаче припомни, че енергийният регулатор определя преференциалните цени на базата на възвръщаемостта от инвестицията от проекта. Без да се вземе предвид каква част от нея е собствен капитал, КЕВР е определила преференцията в нарушение на закона. От тази гледна точка нарушение на правилата има макар и това да не е направено от производителите, каза още депутатът.

След отрицателните становища на министерствата и институциите по повод законодателните промени, свързани с исканията на малките ВЕИ-производители, вносителят ги оттегли и депутатите решиха да разработят нов проект за промени, които да бъдат приемливи и за бюджета, и за засегнатите малки производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mitaka_sar
преди 7 години
И какво от това?Великият български народ ще я понесе и тая такса.Какво,ще се вдигне на протест ли?Както "протеста" срещу новите цени на винетките-какво се случи?***-та е беззъба.Никой управник вече не съобразява с нея..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още