IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Мирчев: Политиците нямат интерес българите в чужбина да гласуват

Едва ли преди 2019 г. ще можем да даваме вота си от вкъщи, твърди експертът

10:10 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимнка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимнка: Bulgaria On Air

Българските партии нямат интерес сънародниците ни в чужбина да гласуват. Заради това на изборите в неделя много хора не успяха да дадат своя вот, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Иво Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници"

„Българските политици не могат да контролират вота в чужбина. Не могат така свободно да си купуват гласове и да предвидят кой как ще гласува. Българите, които живеят на друга територия, искат нещата тук да се оправят и тяхното желание да гласуват е логично. Също както е логично, че големите партии нагаждат текстовете в Изборния кодекс в своя полза", обясни още Мирчев.

Според изборния наблюдател Стоил Стоилов, който също бе гост в студиото, гласуването зад граница не е толкова елементарен казус. Въпросът е дали всички българи, пребиваващи в други държави, трябва да имат едни и същи права, що се отнася до вота.

„Дали трябва да са под общ знаменател, независимо от кога живеят в дадена страна и по какъв начин са придобили и друго гражданство, какво е качеството им на живот? Това е важно от гледна точка на връзката, която избирателят има с родината си и последствията, които той носи със своя избор. Проблемът е сериозен, защото по този начин се произвежда власт от чужда правна територия, от хора, които невинаги носят последствията от избраната от тях власт. “, обясни Стоилов. 

Според него трябва да се върви към създаване на консулски избирателни списъци, за да се планира логистиката на изборния ден по-адекватно. Една секция с повече от 700 души не е ефективна, допълни няблюдателят. 

По думите на Иво Мирчев обаче опашките и струпванията на хора, искащи да упражнят правото си на глас, нямаше да бъдат факт, ако имаше електронно гласуване.

"В България също много хора не гласуват и не се интересуват кой ще управлява, а В Лондон и Брюксел имаше опашки от граждани, на които им пука. За съжаление, все още има нужда чисто технологично да се решат определени въпроси по електронното гласуване", каза още Мирчев и добави, че най-лесният начин да се дискредитира то, е да бъде пуснато веднага, преди да е напълно готова системата. Той добави, че преди 2019 г. едва ли ще можем да гласуваме от вкъщи.

Стоил Стоилов призна, че не е привърженик на масовото въвеждане на електронно гласуване, защото липсва достатъчно сигурност и няма как да се гарантира, че вотът не е манипулиран. Експертът добави още, че все пак за българите зад граница то би могло да бъде добро решение.

Вижте целия разговор във видео файла. 

Темата за изборите може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още