IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Тодоров: Високата адаптивност на българските фирми движи експорта

Изпуснахме руския пазар по икономически причини, заяви представителят на Асоциацията на българските износители

16:49 | 13.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Високата адаптивност на българските компании, работещи в сферата на износа, е основната причина за ръст на експорта. Това каза Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Въпреки тежките условия поради липсата на международна стабилност през 2016 г. българските фирми постигат по-добри резултати в сравнение с предходната година. България все по-успешно се интегрира в ЕС и наблюдаваме ръст на търговията с общността, отбеляза той. 

Иво Тодоров препоръча на евроскептиците да се замислят какво трябва да бъде политическото говорене за ЕС, тъй като евроинтеграцията е сериозен двигател за българската икономика. При президентските избори имаше явен вот в полза на не толкова тясно сътрудничество с ЕС и НАТО, отбеляза той.

България трябва да продължи да развива износа си предвид демографската ситуация, каза Тодоров.

По повод прогноза за 5% ръст на износа през 2017 г. той заяви, че е напълно възможно тя да се реализира.

Българският износ като структура не е засегнат от санкциите на ЕС срещу Русия. Процесът излишно се политизира, коментира Иво Тодоров.

Изпуснахме един пазар, но не заради политически, а заради чисто икономически фактори. Държавите, които взеха нишата на българските производители на консерви, са унгарски производители, които започнаха да произвеждат по-качествено и ефективно. Руският пазар вече е пренаситен и избира качеството, допълни той.

„Износът на българската фармацевтична промишленост не е намалял“, коментира Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
"Изгубихме" руския пазар, защото руснаците ни "обичаха" но не ни уважаваха, а унгарците не обичаха но уважаваха. Поради тази причина митата за унгарските консерви са 10-12% а за българските над 25%. И това е доста преди Путин и Орбан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
888
преди 7 години
Руския пазар беше загубен по политически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още