IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборните правила засега няма да се променят

ГЕРБ, БСП и ДПС не искат да се бърза с радикална промяна на изборната система

11:28 | 02.12.16 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Промени в изборното законодателство засега няма да има, а най-вероятно те няма да се случат и до пролетта. Това признаха депутатите и от мнозинството, и от опозицията, макар че всички обявиха, че трябва да се зачете волята на хората, гласували на проведения референдум за въвеждането на мажоритарен вот.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се изказа доста предпазливо като обясни, че може и следващият парламент да промени изборното законодателно, но пък не е изключено предсрочният вот да се проведе по нови правила, ако има политическа договорка за това.

"Времето е малко до края на този парламент, но ние сме внесли проект по отношение на проведения референдум, стоим твърдо зад вота на избирателя, засега обаче това е само наша позиция и продължаваме да търсим подкрепа за това", коментира той.

Според него не бива да се работи на парче, особено когато става дума за толкова сериозна тема за промяна на пропорционалната с мажоритарната система. 

"Така че има вариант следващият парламент да направи промените, защото трябва да се даде срок до тяхното влизане", обясни Кирилов и добави, че една от хипотезите е да няма промени в законодателство до пролетта.

От ДПС и БСП също призоваха да не се бърза със смяната на избирателната система, защото това крие рискове.

"Бързи промени на коляно в изборната система няма как да станат качествено, и да успеем да ги свършим. За промени в който и да е закон, ако са дребни и несъществени, са нужни около два месеца чисто технологично време. Ако говорим за сериозни промени в ИК, за промяна въобще на системата, е несериозно да се говори в това време", обясни Хамид Хамид от ДПС.

Според него е нужна поне година, за да се направят прецизни поправки, така че с този въпрос трябва да се занимава 44-ото НС.

"Спекулира се с това, че два милиона и половина са искали и затова трябвало да стане. Нека да чуем и другите четири милиона и половина", призова той.

За Филип Попов от БСП пък този парламент е изчерпан и няма нито нужното време, нито морална подкрепа, нито доверие да работи по толкова сериозна тема.

Социалистът, както и Данаил Кирилов, смятат, че самото разделение на едномандатни райони е много важно и отнема технологично време.

Попов обясни, че в момента от БСП разработват заедно с експерти въвеждането на смесена система.

"Това обаче трябва да се случи в следващ парламент, в нормална обстановка, а не да се работи на парче, на коляно, за да стане нещо качествено. На експертите ще им е нужен доста дълъг срок, за да изчистим всички въпроси в изборното законодателство, може и да е година, може и да е 6 месеца, но не може лековато да се подходи към въпроса", призова той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Демек - чувай, х.йо...Народът казал, суверенът наредил... Дрън-дрън !! "Суверенът" е един специфичен мат'риал и той се интересува от съдбата на Гюлсерен, поредната пластична операция на Глория и къде си е показал г...за Азис240-те дебелос..ерци в Парламента знаят прекрасно, че приказките са едно, действията друго, а изборите са за едни и същи...Вие си гледайте Слави - той е в ефир вече има-нема 20 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още