IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага ДАНС да събира всички данни на пътуващите със самолет

Освен с личните данни, Агенцията ще разполага и с информация за мястото на пасажерите в самолета, багажа им и плащането на билета

11:32 | 15.10.15 г. 2
Кабинетът предлага ДАНС да събира всички данни на пътуващите със самолет

Специално звено към ДАНС ще разполага с всички резервационни данни на пътуващите със самолет. Това предвижда проект за промяна на Закона за ДАНС, внесен от правителството в деловодството на Народното събрание.

Освен личните данни на пътниците – номера на лични документи, националност и т.н, Агенцията ще събира и информация относно честотата на пътуването, мястото в самолета, данни за багажа на пасажерите, както и информация относно плащанията на билетите, включително и адрес за издаването на фактурата.

От въздушните превозвачи ще се очаква информация за неявяване на пътник за полет, както и за пътници, купуващи си билети в последния момент.

Всички данни ще бъдат събирани от въздушните провозвачи и предавани на новото звено в ДАНС по електронен път 48 часа преди обявеното време за излитане на самолета, предвижда проектът.

Информацията ще бъде съхранявана за срок от пет години от датата на нейното получаване.

В мотивите, посочени към законопроекта, е записано, че резервационните данни на пасажерите ще се използват като инструмент за превенция, установяване и разследване на престъпления.

Анализът им помага за идентификацията на високорискови пътници в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, на хора и сексуалната експлоатация на деца и други тежки престъпления, допълват авторите на проекта.

„Към момента на ниво ЕС е в ход диалог по създаване на национални звена и европейска система за събиране на резервационни данни. Предложението на ЕС за Директива за събиране и обработване на резервационни данни за пътниците е част от мащабна програма за осигуряване на по-добра защита на европейските граждани от заплахи срещу тяхната сигурност“, е записано още в мотивите, придружаващи предложението за промяна в Закона за ДАНС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Идиотия, май вече хептен се оляха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Въпроса е само кабинета или ДАНС са по-големите ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още