IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с цените на горивата у нас на фона на поевтиняващия петрол?

Ще има още известно намаление на цените на горивата, ако суровият петрол продължи пътя си надолу, прогнозира експерт

09:47 | 09.12.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Какво се случва с цените на горивата у нас на фона на поевтиняващия петрол?

Очаква се още известно намаление на цените на горивата в България, ако цените на суровия петрол продължат да падат до 60-62 долара, прогнозира пред БТА Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация. По думите му очакванията са за цени около 2,10-2,15 лв. за бензин и 2,15-2,20 лв. за дизеловите горива.

От юни до момента цените са спаднали с 15-18 процента в зависимост от видовете горива, отчита Бенчев. При пропан-бутана разликата между летните цени и сегашните е понижение с 18-19 на сто. При дизела поевтиняването е с 16-17 на сто, а при бензина - с 15-16 на сто.

Само за ноември цените на масовите енергийни продукти са спаднали с 8-10 стотинки, отбелязва експертът.

Той допълва, че е важно да бъде отбелязан и фактът, че цените на горивата у нас зависят и от курса на долара, чиято стойност е нараснала с 15 на сто от юни до днес, което компенсира до известна степен сриващия се курс на суровия петрол.

Цената на горивата у нас се определя по следния начин - около 40 на сто е стойността на нефта, 41 на сто са ДДС и акцизи, а 11 на сто са експлоатационни разходи, обяснява Бенчев. Други по-малки пера са нефтопреработката - около 5 на сто и добавяният биокомпонент - биоетанол или биодизел.

По отношение на цената на петрола Бенчев очаква в краткосрочен план цените на суровия петрол да се запазят на настоящите или много близки до настоящите нива.

Търгуване на стойности под 60 долара за барел ще бъде неизгодно за абсолютно всички участници на пазара, коментира той. По-ниска цена прави добива на шистов петрол нерентабилен, поставя под въпрос инвестициите в конвенционалния добив, а и заплашва бюджетите на страните производителки. От друга страна няма фактори - икономически и други, които да предполагат сериозно повишаване на цените. Поради тези причини не се очакват сериозни флуктуации в стойността, смята експертът.

Петролът продължава пътя си надолу и във вторник, след като Ирак се присъедини към Саудитска Арабия и реши да намали износните си цени за своите азиатски и американски клиенти. Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,57 на сто до 62,59 долара за барел. Равнището е най-ниското от април 2009 г.

Темата за петрола може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Цените не са пазарни, защото лукойл е компания номер 1 в бг, СЛЕД като изгонихме Шеврон! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Кремълския господар на българските цени си има имперски план.Това се случва и все още нищо не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
vihur
преди 9 години
Търгуване на стойности под 60 долара за барел ще бъде неизгодно за абсолютно всички участници на пазара, коментира той. Като един малък участник не съм съгласен с това твърдение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Наблюдаваме явлението монопол на пазара .... това е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още