IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин е оптимист за програмата „Младежка заетост“

Обмислят се допълнителни мерки, за да се улесни максимално достъпът на бизнеса и младежите до програмата

13:17 | 29.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Калфин е оптимист за програмата „Младежка заетост“

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин е оптимист за програмата „Младежка заетост“.

Новата процедура за кандидатстване по схемата е силно облекчена, както за работодателите, така и за търсещите работа. Заявки могат да се подават до края на годината“, каза министърът, след като лично провери как се кандидатства за наемане на стажанти в бюрото по труда в Плевен, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Програмата за платени стажове - „Младежка заетост“, стартира в понеделник при облекчени условия при кандидатстването във всички Бюра по труда в цялата страна.

„Въпреки намаляването на административната тежест, сигурно има още какво да променим, за да направим програмите за заетост още по-популярни“, уточни той, като посочи, че експертите от Министерството по труда и социалната политика обмислят допълнителни мерки, за да се улесни максимално достъпът и на бизнеса, и безработните до осигурените средства за повишаване на заетостта.

Схема „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи за платени стажове или за провеждане на професионални обучения в цялата страна. На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждението на стажантите в размер на минималния осигурителен доход, както и здравните и социалните им осигуровки за срок от 6 месеца.

Работодателите, които осигуряват професионално обучение на стажантите, ще получат средства, както за наетите младежи - в размер на 90% от минималната работна заплата, така и за покриване на техните здравни и социални осигуровки за срока на обучение.

Средствата по програмата са в размер на 35 млн. лева. Целта й е да подобри конкурентоспособността на младите хора на пазара на труда. А с това и улесняване на прехода от образование към заетост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Пуснете метро и до Терминал 1 на софийското летище, това ще се справи с младежката заетост 100% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още