IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин настоява за подобряване на европейското трудово законодателство

Трябва да се гарантират правата на самонаетите и домашните работници, смята вицепремиерът

15:33 | 11.09.15 г. 1
Калфин настоява за подобряване на европейското трудово законодателство

Регулацията на европейския трудов пазар може да се подобри в посока гарантиране правата на самонаетите и работещите в сферата на домашните услуги. Това становище е представил вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на неформалната среща на министрите на труда от страните-членки на ЕС в Стокхолм.

Срещата е посветена на възможностите за подобряване на условията на труд в рамките на единния европейски пазар, съобщават от социалното ведомство.

„Със сигурност регулацията на европейския трудов пазар би могла да бъде подобрена. Тя обаче трябва да бъде поставена в по-широк контекст. Освен въпроса за командированите работници, особено важно е да се обърне повече внимание и да се повиши гарантирането на правата и на самонаетите, както и на работещите в дома – включително домашните помощници, детегледачите и хората, които предоставят помощ на възрастни или болни хора“, смята Калфин.

„Решението, което ЕК трябва да предложи за повишаване на гаранциите за прилагане на трудовите права на командированите работници, трябва да съответства на принципите за свободно движение на хора, стоки и услуги в ЕС. Освен това, решението трябва да бъде универсално за целия пазар, а не да го сегментира по дейности“, категоричен е министърът.

Подобряването на трудовите права на работещите на единния европейски пазар и повишаването на социалното измерение на законодателната уредба ще бъде сред приоритетите на предстоящото председателство на Холандия на Съвета на ЕС.

На неформалната среща на труда участие взеха и министрите на труда от Австрия, Холандия, Люксембург, както и представители на министрите от Франция, Белгия, Италия и Хърватска.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Времето, прекарано в пътуване от и до работа, ще се счита за част от работното време. Не, това не е шега, а решение на Европейския съд, за което BBC съобщи.Не става дума обаче за всички работещи, а само за тези без фиксиран офис. При тях ще се взема предвид времето за придвижване от и до първата и последната им задача.Според съда това решение ще защити здравето и безопасността на работниците, което е залегнало в директивата на ЕС за работното време.Една от основните цели е да се гарантира, че нито един служител в ЕС не е задължен да работи повече от средно 48 часа на седмица.Решението може да има огромен ефект за много компании. Работодателите или ще трябва да намалят работното време на служителите си или да им плащат допълнително.http://money.bg/news/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още