IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР с нови срещи с работодатели от енергийния сектор

Подкрепата си за Иван Иванов заявиха "отцепниците" от КРИБ, които не са съгласни с мерките за енергетиката

18:23 | 15.10.15 г.
КЕВР с нови срещи с работодатели от енергийния сектор

Нови срещи – този път с представителите на „отцепниците“ от КРИБ – ЧЕЗ България, EVN България и двете „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, проведе ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Четирите дружества, заедно с Асоциацията „Хидроенергия“, Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация, изразиха своето несъгласие с предлаганите от национално представените работодателски организации промени за енергийния сектор.

По време на разговорите с енергийния регулатор днес те коментираха, че предложенията не допринасят за стабилизирането на сектора и крият опасност от дискредитиране от провежданите реформи, съобщават от пресцентъра на КЕВР.

Организациите са отбелязали още, че при взимането на своите решения регулаторът спазва принципите на експертността, законността и прозрачността.

Важна роля за подобряване на ситуацията в енергетиката ще играе либерализацията на енергийния пазар,която да бъде подпомогната от експертите на Световната банка, като международно утвърден механизъм за въвеждане на пазарни принципи и справедливост в ценообразуването на електрическата енергия, са коментирали още участниците в срещата. 

В сряда ръководството на КЕВР се срещна с четирите национално представени работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ. По време на разговорите бизнесът предложи няколко мерки за намаляването на цената на тока за индустрията от 1 ноември. Сред тях е ограничаване на цената, по които се изкупува електроенергията, произвеждана от двете "американски" централи. 

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, посочи, че не е доволен от разговорите, защото те са показали, че КЕВР не е независим орган. Иван Иванов отговори на тези нападки, че регулаторът спазва законодателството при вземането на своите решения. 

Днес Домусчиев пък призна, че неговото лично мнение е, че двете централи не бива да се национализират, а идеята е била предложена от БСК. Срещу нея обаче категорично възрази и енергийният министър Теменужка Петкова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още