IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативният съвет за национална сигурност ще е на 29 ноември

Политическата обстановка и мерки за излизане от кризата е темата на заседанието

10:38 | 25.11.16 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов,&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Росен Плевнелиев събира Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава свиква във вторник, 29 ноември, КСНС на основание чл. 100, ал. 3 от Конституцията на Република България. Заседанието ще започне от от 10.00 часа на "Дондуков" 2 и е на тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". 

Да вземе участие в КСНС е поканен и избраният за президент Румен Радев.

"Целта на КСНС е само една – как да намерим решение за запазване на политическата и парламентарна стабилност в държавата", заяви президентът Росен Плевнелиев миналата седмица.

След гласуваната оставка в парламента на кабинета "Борисов" Плевнелиев заяви, че страната е в политическа криза и Конституцията го задължава да започне консултации с всички парламентарно представени партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

През миналата седмица държавният глава проведе среща с ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт, ДПС, "Атака", БДЦ и АБВ. При консултациите Плевнелиев посочи, че ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание. Президентът каза обаче, че не изключва и този вариант.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат парламентарни избори.

Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство.

Още новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още