IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът на НЗОК е подобрил спазването на критериите за хоспитализация

Касата приключва 2016 година с излишък от 1,62 млн. лева, показа отчетът на институцията пред Министерския съвет

16:03 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Контролната дейност на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - въвеждането на специален алгоритъм за оперативно поведение, е дала положително влияние върху системата, изразено в по-стриктно изпълнение на алгоритмите на клиничните пътеки, трайна тенденция към прецизиране на индикациите за хоспитализация и дехоспитализация, както и подобряване на качеството на оказаната медицинска помощ.

Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Министрите обсъдиха и приеха по-рано днес отчета за дейността на институцията през 2016 година. Сега документът ще бъде разгледан и от Народното събрание.

От публикуваните данни е видно, че през миналата година приходите в бюджета на НЗОК са в размер на 3,298 млрд. лева, като основната част от тях са здравноосигурителни приходи (3,25 млрд. лева) и трансфери. От здравни вноски в Касата са постъпили 2,2 млрд. лева. За година те растат с малко над 102 млн. лева.

Общият размер на разходите и трансферите на НЗОК възлиза на 3,296 млрд. лева. Това означава, че 2016 година е приключила с излишък за институцията, който възлиза на 1,62 млн. лева.

От НЗОК отчитат още, че през 2016 година са провели разговори за отстъпка от стойността на скъпоструваща медикаментозна терапия. Те са дали възможност за възстановяване на значителни суми. В годините нужните средства за лекарствени продукти се увеличават, но причината за това е, че се увеличава броят на лекарствените продукти, които институцията заплаща, както и навлизането на нови, по-скъпи лекарства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още