IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: По-добра защита на външните граници е основна цел на ЕС

Евросъюзът да мобилизира ресурсите си, за да се справи с бежанския ток, призова българският еврокомисар

11:37 | 12.01.16 г.
Кр. Георгиева: По-добра защита на външните граници е основна цел на ЕС

Трябва да мобилизираме всички ресурси, които имаме в Европа и на национално ниво, за да можем да приемем бежанците, без това сериозно да подкопае стабилността в нашите страни, коментира Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейската комисия.

"За 2016 година имаме два много ясни, категорични приоритета - първият да помагаме на нашите страни да се справят с бежанската криза и да помагаме на бежанците, там където те все още са - Ливан, Йордания, Турция, така че да се намали вълната към Европа. Вторият приоритет – да продължим да инвестираме в европейската икономика", обясни Георгиева пред БНТ. 

Тя поясни, че планът "Юнкер" вече дава своите положителни резултати. "По този план само в рамките на 6 месеца инжектирахме около 50 млрд. евро допълнителни инвестиции, които означават повече растеж и работни места", посочи еврокомисарката. 

По думите ѝ основна цел пред ЕС е по-добрата охрана и защита на външните граници на съюза.

"За това са необходими и вътрешни инвестиции. Когато някой човек тръгне да влиза в Европа, трябва да сме наясно какъв е той и най-важното - създава ли опасност за сигурността на Европа. Трябва да защитаваме външната си граница и да не се превръщаме в разграден двор", категорична беше Георгиева.

ЕС трябва да се мобилизира, призова еврокомисарят. "За една година в Европа дойдоха над 1 млн. бежанци и това предизвика шок. ЕС трябва да мобилизира всичките си ресурси, за да се справи с този проблем", посочи Георгиева. Тя допълни, че трябва да се знае кои са хората, идващи в Европа, и кои имат легитимното право да искат статут на бежанци.

На въпрос дали ще се кандидатира за генерален секретар на ООН, Кристалина Георгиева отговори, че си има работа и си я върши.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още