IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Още не сме открили двигател за бърз растеж

Няма връзка между прегледа на банковите активи и държавния дълг за тази година, коментира икономистът

09:38 | 25.02.16 г. 1
Л. Богданов: Още не сме открили двигател за бърз растеж

Все още България няма открит двигател на бърз икономически растеж, имаме двигател на растежа, но той е доста по-бавен, отколкото беше преди кризата и отколкото е в други източноевропейски страни. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че експортът е двигателят, който стимулира икономиката ни в момента. „Въпреки международния спад в цените експортно ориентираните предприятия се представят добре. А това показва, че има конкурентоспособни предприятия у нас”, каза Богданов. 

Работните места в последната година се създават в преработващата индустрия и в бизнес услугите – логистика, транспорт и ИТ продукти, коментира икономистът. И допълни, че тези сектори работят основно за глобалния пазар, което е и решението за една бедна икономика като нашата, която може да забогатява само ако се възползва от глобалния пазар поради ограничения вътрешен. Икономистът посочи като перспективни индустрии като производството на автокомпоненти, резервни части, машини и др.

Процесът по отпушване на кредитирането има няколко страни, каза Богданов, коментирайки липсата на активност в отпускането на кредити. Той обясни, че след кризата доста от бизнесите у нас са с недобри баланси и ако няма нови бизнес проекти, няма на кого да се дават кредити, като се изключат тежко задлъжнелите предприятия. От друга страна, домакинствата са доста по-предпазливи. Банките пък не може да излязат с нови стратегии за кредитна експанзия, преди да е ясно дали регулаторът няма да наложи строги ограничения на дадена банка.

„Затова и прегледът на качеството на активите е стъпката, през която трябва да се мине, за да се види има ли проблем и в кои банки, след което те да си решат проблемите и да започнат начисто”, посочи икономистът.

Той не обвърза прегледа на банковите активи с новия държавен дълг за тази година. Това е твърде далеч в хипотезите и спекулациите, коментира Богданов.

С отлагането на дадена обществена поръчка се отлага изпълнението на даден проект, тоест и дейностите, и плащанията към бизнеса се отлагат. Така той коментира отменените търгове за милиони през миналата седмица. Богданов подчерта, че въпросът е може ли администрацията ни да гарантира, че няма да има нарушения и злоупотреби с публични средства в хода на процедурите, без това да означава крайно дълго отлагане, тоест ”можем ли едновременно да работим бързо и честно”.

Още интервюта от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
obafeme
преди 8 години
за да открием двигател на растежа, трябва да пуснем ръчната спирачка, която пречи да тръгнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още