IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лабораториите в България тестват най-често за ГМО соята и соевите продукти

По закон е допустимо храните да съдържат до 0,9% примеси

14:48 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Соята, соевите продукти и царевицата са основните продукти, които в България се изследват за наличие на генномодифицирани организми (ГМО), съобщава bTV. По закон е допустимо храните да съдържат до 0,9% примеси ГМО и тогава тази информация трябва да бъде изписана на етикета. В детските храни обаче изобщо не се допуска съдържание на генетично изменени организми. 

През 2003 г. в Канада местният клон на Greenpeace  издава наръчник за храните, съдържащи ГМО, въз основа на собствено проучване. На основата на този наръчник и днес в интернет човек може да види списъци с храни, обявени за опасни.

В Северна Америка въобще не се отбелязва ГМО на етикетите, наръчникът е правен, тъй като хората имат право да са информирани, коментира Меглена Антонова от Greenpeace България. Тя обаче уточни, че няма как екоактивистите да знаят дали проучването важи и за продуктите на българския пазар или пък дали компаниите не са променили междувременно съставките.

При тестове на Българската агенция за безопасност на храните от 2011 до 2015 г. ГМО е открито в детски храни – адаптирано мляко внос от Германия, което е унищожено. Над 5% ГМО е имало и в соя внос от Украйна, за което търговецът е глобен с 1000 лв.

Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята” допълва, че са откривани генномодифицирани организми и в проби соеви и царевични продукти, пуканки, кебапчета и соев шрот, но под 0,9%.

За същия период Столичната здравна инспекция открива 30 положителни проби за ГМО в соев изолат, царевица, пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси и майонеза, но в разрешената граница. Над 0,9% съдържание на ГМО са открити в царевица и соя, внос от САЩ.

На въпрос дали тези продукти са опасни за здравето на хората експертите от лабораторията казват, че няма доказателства за някаква опасност, освен алергичния ефект, който могат да предизвикат ГМО организмите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
кво му е интересното, няма изследване което да доказва вредата на ГМО върху хората, даже обратното има много които не откриват никаква вреда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Ако започнат тестове и на царевицата, ще се окаже че и доста известна световна марка за бира слага ГМО царевица (мон 810) в бирата, като заместител на скъпия хмел.Преди да си купите бира, прочетете съставът й. Пише ли че съдържа царевица, бягай ! Това не е бира, а бироподобен продукт.В Германия, този производител щеше да бъде буквално низвергнат и доведен до банкрут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 7 години
Интересно хорицата в Америка, като нагъват здраво ГМОта, как са още живи??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още