IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лечението на пострадалите от катастрофи е недофинансирано

Средно лечението на пострадалите при катастрофа струва 22 хил. лева, а клиничната пътека е 2,3 хил. лева, алармират реаниматори

12:30 | 15.10.15 г.
Лечението на пострадалите от катастрофи е недофинансирано

Лечението на пострадалите от катастрофи е недофинансирано и е реално за сметка на лечебното заведение, а впоследствие – и на цялото общество. Това стана ясно от думите на директора на Военно-медицинска академия (ВМА) Николай Петров пред БНТ.

Според реанимационните отделения в страната средно лечението на травмите на пострадал в катастрофа струва 22 хил. лева, а НЗОК възстановява, тоест клиничната пътека е на стойност едва 2,3 хил. лева. Разликата се трупа като недостиг на болничното заведение, а практиката показва, че по-късно държавата отпуска допълнително средства и така реално лечението се поема от цялото общество.

„Усреднено на дневен престой около 1 500-1 600 лева излиза лечението на един тежко пострадал при нас“, коментира директорът на ВМА.

Затова и предложението на медиците е пострадалите в катастрофи да се лекуват със средства от застраховки или да бъде създаден специален фонд. Мотив за това е и фактът, че расте броят и тежестта на пострадалите в последните месеци. Болниците лекуват техните травми, а не заболявания и затова и тяхното лечение не трябва да бъде поемано от НЗОК, допълни още Петров.

Директорът на ВМА посочи още, че болничните заведения и застрахователните дружества контактуват индиректно – за изплащането на обезщетения, но след като пациентът е излекуван, а не преди това, когато има най-голяма нужда от средства, обясни още Петров.

Той призна, че медиците не са водели разговори със застрахователни дружества относно идеята и посочи, че е работа на властта в лицето на Министерството на здравеопазването или  правителството да проучи възможностите за реализацията й.

За Петров плащането на лечението на пострадали при катастрофи може да се поеме от „Гражданската отговорност“ на причинителя на произшествието, но има и други видове застраховки – например „Живот“, които също могат да влязат в употреба при реализацията на идеята. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още