IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз няма да съгласува болничните бюджети за юни

Измененията в типовите договори залагат лимити върху медицински изделия, онколекарства, ражданията и интензивните грижи

19:20 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да съгласува анекса, предложен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той предвижда увеличение на месечното разпределение на бюджета за болниците за месец юни в размер на 141 млн. лева и промени в индивидуалните договори, съобщават от съсловната организация в отговор на призива на Касата от по-рано днес, че чакат Лекарския съюз да подпише анекса.

Според новите правила болниците трябва да разполагат с по 139 млн. лв. средно месечно за тази година. За юни парите са повече – 141 млн. лв.

Според БЛС анексът противоречи на Националния рамков договор, а предложенията за изменение в типовите договори с лечебните заведения слагат лимити върху медицински изделия, лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, ражданията и интензивните грижи

Към момента за всички тези дейности и консумативи Здравната каса заплаща без лимити, което е и причина за недостига на средства за болниците.

"Очакваме от НЗОК да предостави мотиви за предложенията за изменение и допълнение в типовите договори с лечебните заведения. Определянето на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и отпадане на правото за надвишаване на индикативните стойности с до 3% е рестриктивно, незаконосъобразно и противоречи на рамковия договор за 2017 г.", се посочва в становището на съсловната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още