IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Мюнхен с интерес към концесията на летище София

Баварски компании се интересуват от инвестиции у нас в IT сектора, автомобилната индустрия, фармацията, производството на енергия от ВЕИ и транспорта

18:23 | 13.07.15 г. 1
<p>
	Божидар Лукарски и&nbsp;Илзе Айгнер.&nbsp;<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Божидар Лукарски и Илзе Айгнер. Снимка: Министерство на икономиката

Летище Мюнхен е проявило интерес към концесията на летище София, стана ясно от  прессъобщение на Министерството на икономиката.

По време на българо-баварски икономически форум в Германия интерес за инвестиции в България са заявили представители на компании в сектора на информационните технологии, автомобилната индустрия, фармацията, производството на енергия от възобновяеми източници и транспорта, посочват от министерството.

Основните въпроси на баварските компании са свързани с наличието на квалифицирани работни кадри и мерките за насърчаване на стартиращи компании и на малките и средни предприятия.

България се превръща във фокус за баварски инвестиции, е изводът от среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с баварския държавен министър на икономиката, медиите, енергетиката и технологиите Илзе Айгнер.

Айгнер заяви, че интерес от баварска страна за инвестиции ще има. „Нашите фирми търсят стабилност и ефективна публична администрация“, заяви тя.

През октомври предстои и посещение на бизнес делегация, водена от заместника на министър Айгнер Франц Йозеф Пширер, в която участие са заявили вече близо 40 баварски компании. За насърчаване на инвестициите на баварски компании у нас на срещата е обсъдена и възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции (БАИ) и съответните институции от германска страна - Invest in Bavaria и Bayern International.

Според изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев такова сътрудничество би могло да бъде ценно и за баварски и германски компании с производства в Гърция, които предвид кризата обмислят да ги преместят в България.

Като сфера за потенциално сътрудничество между България и Бавария на срещата е обсъдено и въвеждането на дуалното обучение у нас. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България. По думите на Айгнер първата стъпка е да бъдат обучени специалисти, които да приложат германския опит за прилагане на модела към българската реалност.

В тази връзка тя е предложила осъществяването на обучения за такива кадри в Германия, които впоследствие да приложат германския опит в България. Към момента практиката на дуалното обучение се реализира от отделни компании у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
lyusien
преди 8 години
Това летище отдавна трябваше да го дадат на концесия Но по добре късно отколкото никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още