IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Индустрията вече формира над 25% от БВП на страната

Нараснал е експортният потенциал на предприятията, заяви икономическият министър

08:49 | 14.03.16 г.
Лукарски: Индустрията вече формира над 25% от БВП на страната

Индустриалният сектор вече произвежда над 25% от БВП на България, казва в интервю за „Стандарт“ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В коментар за данните за 2015 г. той казва: „България реално е била в криза само през 2009 г., когато имахме икономически спад от 5%. След това 5 години имаше растеж, но много слаб. Сега за първи път от 2007 г. бележим 3% ръст, което е повод за гордост, защото само 7 страни от ЕС имат такъв ръст м. г. - средният за ЕС е 1,8%. Пред нас са Швеция, Словакия, Чехия, Румъния, Полша и Испания“.

Лукарски допълва, че е интересно какво се крие зад тези 3%. „Имаме нарастване на индустриалния сектор и той вече произвежда над 25% от БВП на страната. Промишленото производство расте с около 2,6%, за сметка на агросектора и услугите, които намаляват. Сега една четвърт от БВП се формира от индустрията. Българският индустриален сектор се стабилизира и има голям потенциал за развитие“, отбелязва той. 

Прогнозата му е, че НСИ ще изнесе и много добри окончателни данни за инвестициите през 2015 г., които са нараснали с над 22% и достигат близо 1,6 млрд. евро, като представляват 23,2% от произведения БВП.

„Тези данни оборват скептиците, които твърдят, че няма преки инвестиции и ръстът се дължи на усвояване на еврофондовете. Крайното потребление също е нараснало с 1%, увеличава се и износът на стоки и услуги със 7,6% на годишна база, което доказва, че е нараснал експортният потенциал на предприятията“, смята министърът.

По думите му през 2016 г. се очертава доста тежка икономическа среда и геополитическа нестабилност. Лукарски прогнозира ръст между 2,1 и 3%, ако няма външни трусове, свързани с основните ни търговски партньори - ЕС, Турция и Русия.

Забавянето на съдебната реформа той определя като фактор, който пречи на по-бързия темп на нарастване на икономиката. Възпиращ фактор в индустрията са и проблемите в образователната система и най-вече средното професионално образование.

Бави се въвеждането на дуалната система на обучение. И чужди, и местни инвеститори, всички се оплакват от липсата на висококвалифициран персонал на среднотехническо ниво, коментира той.

„Безспорно прозрачността в обществените поръчки е важна за оформянето на бизнес средата. Поради тази причина много разчитаме на новия ЗОП, както и на почина на премиера със спирането на поръчките, за които има съмнения за недостатъчна прозрачност или критерии, които не осигуряват еднакъв достъп на всички заинтересовани. Новият закон е много по-добър и търговете, проведени по него, съм сигурен, че ще повлияят на бизнес средата“, коментира Лукарски.

След като единственият кандидат на ГЕРБ Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК, Лукарски казва: „Честно казано, не само на мен като юрист не ми е ясно оттук нататък как ще протече процедурата. Но е факт, че с отказа на единствения кандидат процедурата е блокирана и трябва да се проведе нова“.

„България през 2015 г. се очерта като остров на стабилност - и политическа, и икономическа. От друга страна, забавянето на китайската икономика дава основания на много инвеститори, особено от Западна Европа, да поглеждат към нас като страна с по-ниски оперативни разходи и по-близка като транспортна логистика“, коментира той.

И припомня, че особен интерес наблюдаваме от страна на германски инвеститори за производство на автоелектроника и автомобилни компоненти у нас.

Министърът съобщава, че се предвиждат промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Министерството работи и по нови закони за иновациите, за индустриалните и технологични паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още