IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова е новият омбудсман*

82-ма депутати подкрепиха Константин Пенчев, а 129 – Манолова

12:36 | 30.07.15 г. 14
<p>
	Мая Манолова приема първите поздравления като омбудсман. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мая Манолова приема първите поздравления като омбудсман. Снимка: БТА

Мая Манолова е новият омбудсман и за следващите пет години ще се грижи за спазването на правата на гражданите.

Тя спечели надпреварата в битка с другия кандидат за поста – досегашният обществен защитник Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок за втори мандат.

От 223 гласували депутати 82-ма подкрепиха Пенчев, а 129 – Манолова.

Тя благодари на тези, които я подкрепиха, защото са убедени, че ще е ефективен омбудсман, а и на тези, които не го направиха, защото има предизвикателството да им докаже, че е добрият избор.

„Парламентът ще ми липсва, ще ми липсвате и вие, може би и аз ще липсвам на някои от вас“, призна тя и обеща на депутатите да работят добре заедно. 

 

Многократно до сега съм имал възможност чрез медиите предварително да обявя как ще гласувам при избора на омбудсман. Днес направих своя вот и го споделям с всички вас.

Posted by Tsvetan Tsvetanov on 30 юли 2015 г.

Омбудсманът е единствената длъжност в държавата, която се избира в таен вот. Заради това депутатите прекъснаха за час заседанието си, за да пуснат бюлетините си в урни, в зала „Запад“.

След това бюлетините бяха броени от специална комисия с председател Евгени Стоев от ГЕРБ и членове Георги Търновалийски (БСП), Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от БДЦ, Миглена Александрова от "Атака", Иван Славов от АБВ и Ана Баракова от независимите.

Невалидните бюлетини, преброени от комисията, бяха 12.

Самата Манолова не участва във вота, въпреки че като депутат и тя трябваше да пусне бюлетина. Според нея обаче това би било неморално, защото ако го беше направила щеше да има един глас преднина пред Константин Пенчев, който нямаше право на вот.

Изборът на Манолова беше очакван, защото имаше явната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ.

Предпочитанията и на депутатите от Българския демократичен център и "Атака" също клоняха към нея.

Ръководството на ГЕРБ беше призовало депутатите си да гласуват по съвест и вотът им беше разделен, а от РБ категорично подкрепиха Константин Пенчев.

Новият омбудсман Мая Манолова* обеща да е активна и критична, но не самоцелно, а в интерес на гражданите. Тя опроверга страховете, че властта ще се сдобие с още един критик като даде заявка да работи добре с правителството и парламента, а и с останалите институции.

"Мисля, че управляващите ще се убедят, че това е добър вариант, а не омбудсман, който се снишава пред проблемите", коментира новият обществен защитник.

Нейната основна идея за промяна в институцията е да отиде при хората, за да посрещне проблемите им на място, а не да чака те да тропат на вратата й.

Колкото и битки да е водила като политик, Манолова сега призна,че това е сериозно предизвикателство.

"Предстои ми наистина трудна битка за правата на хората, за тези които са ощетени, унизени, тези на които високомерната администрация е хлопнала вратата, ще се боря за децата в риск, за хората с увреждания, за социално изключените", обеща тя.

Досегашната депутатка от БСП обяви, че една от първите й срещи ще с досегашния омбудсман Константин Пенчев, защото според нея в работата на институцията трябва да има приемственост.

"Социалното страдание на българите днес е крещящо, хората имат нужда от институция, която да ги подкрепя и към която да се обръщат. 10 години съм го правила като парламентарист, убедих се, че ако искам да съм наистина полезна на хората трябва да го правя извън партийната дреха, от позицията на институцията", каза още тя.

След десетилетия членство в БСП, сега червеното острие Мая Манолова ще трябва да напусне партията, защото по закон омбудсманът не трябва да членува в политическа сила.

Така че до 25 октомври, когато встъпва в длъжност, трябва да се сбогува със Столетницата.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
До тук една смислена критика срещу Манолова не видях. Но мизантропа е много прав-чак и аз и се чудя на акъла що се е навила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
е кво направи Пенчев като омбудсман??? Колко пъти сезира КС???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Мая минета е ....................!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
pslabakov
преди 8 години
Няма да е за дълго !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Поредното доказателство за сделка между ГЕРБ и БСП.Много е удобно тайното гласуване за задкулисни сделки, виждам, но за важни решения не трябва да има никакво тайно гласуване, а само явно.Нямат ли доблест тези политически ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Каквото и да си говорим, *** спечелиха още една институция, чрез която да пречат. След загубата на президентството, това им липсваше много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Голямата уста омбудсман ли?Лелее, горките нуждаещи се от омбудсман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
От една страна, омбуцмана е арменски поп, длъжност за пенсионирани хора, които да получават парички най-често за минали заслуги. В този аспект, това наистина е изкарване на Манолова от активната политика ( чак ми е странно че тя самата е съгласна на това) От друга, Пенчев е в пъти по-достоен и подходящ за това от Мая. Опасявам се да не са замислили някой сценарий след това, иначе няма логика да слагат там млада жена, която поне изглежда иска да е активна, да е фактор и да е в центъра на събитията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
В тая държава трябва три дена да вали бензин, а на четвъртия да падне мълния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 9
dr.5rov
преди 8 години
Най сетне успяха да я изкарат от политиката. Някои от БСП ще са задължени на ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още