IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 12 и 17 млн. лв. годишно отпуска България за ин витро процедури

Около 1000 "ин витро" бебета са родени през миналата година

12:28 | 02.01.16 г. 1
Между 12 и 17 млн. лв. годишно отпуска България за ин витро процедури

Между 12 и 17 милиона лева годишно дава България за ин витро процедури, като това е една установена добра практика, коментира пред БНР Радина Велчева от Фондация "Искам бебе".

Държавата отпуска до 15 хил. лв. за лечение на безплодието - за три опита ин витро по 5000 лева, уточни тя.

За изминалата година очакванията са да са родени около 1000 бебета „ин витро”, след като през 2014 г. са били родени около 900. Окончателна статистика ще има към март.

Това е седмата година на работа на Фонд „Ин витро”. По думите на Попова той е „национална гордост”, защото България е на едно от първите места в Европа по отношение на помощта на държавата за бездетните двойки.

Попова допълни още, че пациентите вече не се страхуват, че няма да получат парите си за процедурите, като средният период на чакане за получаване на парите е между 7 и 8 месеца от дадата на подаване на документите.

Тенденцията към увеличение на „ин витро” бебетата е в противовес на общата тенденция към спад на раждаемостта. По все още неофициални данни през 2015 г. новородените са с около 6 хиляди по-малко в сравнение с предходната година.

През 70-те години на миналия век годишно се раждаха около 140 хил. бебета, а днес се раждат по 60-65 хил., коментира Попова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Децата ни са най големия капитал на страната ни . Тя има добри специалисти в сферата на репродуктивното здраве и трябва да се стремим да ги запазим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още