IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: По-евтините цигари ще поскъпват по-бързо догодина

Новите основания за запечатване на търговски обекти от данъчните ще бъдат преосмислени, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия

16:59 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на тригодишния период на вдигане на акциза (към края на 2018 г., бел. ред.) цигарите ще поскъпнат с около 25%. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова по повод приетите днес на първо четене промени в данъчните закони, които влизат в сила от догодина.

Още от миналата година е ясно, че в следващите три години трябва поетапно да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент в договора за присъединяване към ЕС, посочи Стоянова. Доста забавихме вдигането на акциза в предходните години заради кризата и сега трябва да наваксаме, посочи тя. 

Стоянова припомни, че миналата година по-голям е бил ръстът в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. С предложеното през тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове, добави тя, цитирана от БТА.

Относно безкасовите плащания Стоянова посочи, че миналата година прагът на кешовите плащания е намален от 15 хил. на 10 хил. лева, сега предложението е те да слязат на 5 хил. лева. Според нея електронните услуги и плащането с пос терминали се развиват и предложението е логична стъпка. Пътят за изсветляване на икономиката минава през намаляване и ограничаване на кешовите плащания - това е факт в цяла Европа, коментира Менда Стоянова. 

Относно друга законова промяна Менда Стоянова обясни, че наследниците няма да са задължени да подават данъчна декларация за починало лице. Във варианта, в който Министерският съвет внесе законопроекта в Народното събрание, е добавена думата "може", което означава, че онези от наследниците, които са приели наследството на починалия и искат да подадат декларация за неговите доходи, за които са известени и знаят, ще могат да го направят, посочи тя.

Наследниците, които мислят, че не биха могли да подадат подобна декларация, защото нямат достатъчно точна информация за доходите на починалото лице, могат да изискат тези данни от Националната агенция за приходите, или просто да не подадат декларация, обясни тя и добави, че не са предвидени глоби. В тези случаи НАП прави ревизия и връчва задълженията, ако установи такива, на приелите наследството. 

С одобрените днес текстове се разширяват правомощията на НАП да запечатва търговски обекти за липса на касов апарат или за несвързване със системата на Агенцията, допълва Dnes.bg.

Стоянова коментира, че в законопроекта са предвидени допълнително две основания за запечатване на търговски обекти от данъчните инспектори - неизползване на касов апарат и несвързване с дистанционна връзка към НАП. Тя обясни предложението с опита на данъчната агенция от проверките, особено по Черноморието, при които са констатирани много случаи на несвързани касови апарати. Тя обаче отбеляза, че начинът, по който е записан текстът в законопроекта, създава двуяко тълкуване и е възможно за една касова бележка за едно кафе или за неотразено плащане в касовата книга към някой доставчик да се премине към най-високата санкция за затваряне на магазина, кафенето, ресторанта.

Имаше много сериозна реакция от страна на колеги, включително и от ГЕРБ, ще обсъдим тази тема допълнително, посочи Стоянова. Санкции трябва да има, те трябва да бъдат строги, но трябва да бъдат и съразмерни на нарушението и на щетите за фиска, смята председателят на бюджетната комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още