IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-декларации за доходите и облекчения за безкасови плащания одобриха депутатите

Парламентът прие на първо четене пакета от промени в данъчните закони

12:56 | 19.10.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева. Това са основните промени в данъчните закони, предложени от Министерството на финансите, които парламентът прие на първо четене днес.

Прие се също годишната данъчна декларация за физически лица да се подава само по електронен път за доходите, придобити след 1 януари 2017 г. 

С 88 гласа "за", 24 "против" и 18 "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят още шест закона - Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за счетоводството и в Законът за ограничаване на плащанията в брой, съобщава БТА. 

Срещу този подход възразиха от "БСП лява България", като посочиха, че отново промените в данъчните закони са пакетирани в един. Социалистите отбелязаха, че измененията трябва да стават по реда на закона за нормативните актове.

Петър Славов от Реформаторския блок апелира да не се приема данък "покойник" и постави въпроса как наследниците на починали лица, упражняващи свободна професия, ще знаят какви доходи са получили близките им, за да ги декларират.

Данъчните декларации и за бизнеса, и за физическите лица ще се подават само онлайн. За фирмите задължението влиза в сила за доходи, които подлежат на деклариране от 2017 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Изискването е това да става задължително с електронен подпис, уточнява Dnes.bg. Физическите лица, които имат задължение да подават данъчна декларация, ще трябва да направят това само по електронен път за доходите, които са получили през 2017 г. Тоест първата година, в която декларациите ще са само онлайн, ще е 2018 г.

Мартин Димитров от Реформаторския блок възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път.  За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка, даде пример той. По думите му 5000 лева е твърде ниска сума за България. Според него промените са наивно лобиране в полза на банките. 

Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път, попита още Мартин Димитров. По думите му такава готовност дори от 2018 г. няма да има. Той отбеляза, че хората ще трябва да си платят на фирми, за да подадат данъчна декларация. 

Петър Чобанов от ДПС коментира, че част от промените са писани "на коляно" и предложи да се направи работна група, която да огледа текстовете.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат промяна в съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като специфичният акциз ще бъде увеличен от 70 лв. на 101 лв. за 1000 къса, като едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г. (27 на сто от продажната цена за 2017 г. и 28% от продажната цена за 2018 г.).

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лева за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лева за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене промени. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лева за 1000 къса.

В Закона за корпоративното подоходно облагане освен че се предлага декларациите по образец да се подават задължително по електронен път с електронен подпис, се предвижда и промяна в реда за коригиране на счетоводни и други грешки, като се дава право след изтичане на законоустановения срок за подаване на годишната данъчна декларация, подателят еднократно в срок до 30 септември на текущата година да направи промени, свързани с декларирания данъчен финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за предходната година, чрез подаване на нова декларация.

Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат хора, получили доходи от източници в чужбина, да ги декларират годишно. Дължимият данък ще се определя в годишната данъчна декларация и ще се внася в срок до 30 април на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
toto 2
преди 7 години
Спокойно ,до Коледа има много време ,до тогава още куп глупости ще се отменят ,А може и да няма НС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
Спокойно ,до Коледа има много време ,до тогава още куп глупости ще се отменят ,А може и да няма НС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Цялата работа е, че засилват контрол-а върху основен стълб на държавата - паричната система. Неизменна част от интеграцията с западния свят и неговият финансов модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
Благодаря за информацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Има да. Почти всички на запад имат ограничения за кешовите плащания от порядъка на няколко (под 5) хиляди EUR.Ние тук сме им проблем, защото сме извън модела им на проследимост на финансовите трансакции. Чрез приемането ни в организацията FATCA тези ограничения са задължителни.PR-ите на тези системи обаче ще имат сериозен проблем в България с интегрирането на тези системи, защото България освен, че има относително прясно минало с хиперинфлация, има и пресни банкови истории от случая КTБ и ПNБ, които уронват репутацията на банките и платежните системи - т.е. хората предпочитат кеш-а. Нещо като народопсихология... Дори и вицовете на разни продавачи на финансовите услуги трудно минават.Не случайно, за добро или за зло, има такава концентрация на измамници (вкл. финансови) тук, което впрочем ще бъде и един от основните аргументи за интеграция на тези системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Интересно ми е да разбера, дали има друга държава членка на ЕС, която е сложила лимит за плащания в брой на гражданите си от 2,500 евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
cdf
преди 7 години
Относно примера на Мартин Димитров за колата на село, не може ли дапредложат за подобни случаи вместо и двете страни да си откриват банкови сметки, после купувача да вкарва пари на каса (такса), прево (такса), и теглене в брой (пак такса), да се допуска и по-кратка и лесна схема, като отиват купувача и продавача в банка и се разплащат на място пред охранителя на банката, който слага един параф и печат че всичко е ОК?Така хем ще се пести време, хем и охранителеите ще имат повече работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
das
преди 7 години
Аз пък имам 2 въпроса:1. Относно облегченията за безкасовите плащания, има ли одобрение от ЕС за индиректната помощ оказвана на банките у нас?2. Относно 5к лв. лимит, прекалено е нисък този праг. Като дойде Коледа и хората отидат да пазаруват нещо за дома например, ще трябва или да ползват карти, или да гледат да не минават лимита. Реално 5к лв. не е много, един добът телевизор висок клас струва повече. Или отидеш да вземеш 2-3 климатика за дома висок клас и изненада, парите които държавата е печатала не стават да плащаш с тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
sdar
преди 7 години
Такива промени, като ограничаване на парите като платежно средство, следва да бъдат изписани на самите купюри. Нека като приемат такива ограничесния, да променят и банкнотите и на тях да пише че банкнотите които имате са законно платежно средство, но само за суми до 5000лв. Защото има хора които не следят законите как се променят всеки месец, като пенсионерите например и те масово няма да знаят, че с пари не могат да плащат за повече от 5000лв. А като се напише на банкнотите всеки ще прочете и ще знае.Ако парламента не се сеща, може би е работа на омбудсмана да се намеси и да поиска изписването на ограничението върху банкнотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
Разкажете ми повече и за това как ще се случват сделките с автомобили и имоти по време на банкова ваканция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още