IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мини Марица – изток" дължи 100 млн. лева на доставчици и кредитори

Топлоцентралите в енергийния комплекс обаче дължат на мините над 200 млн. лева за доставените въглища

14:27 | 05.11.14 г.
"Мини Марица – изток" дължи 100 млн. лева на доставчици и кредитори

„Мини Марица – изток“ дължи над 100 млн. лева на свои доставчици и кредитори, съобщи пред БНР изпълнителният директор на държавното дружество Георги Златев. В същото време обаче топлофикационните дружества в Маришкия басейн дължат на дружеството 204 млн. лева за доставките на въглища.

Заради тази ситуация дружеството не може да отдели пари за необходимите инвестиции през зимния сезон. По думите на лидера на КНСБ в мините Дамян Косев на последния браншови съвет е било изчислено, че за стабилизиране на състоянието на дружеството са необходими постъпления от 16 милиона лева седмично.

От „Мини Марица  - изток“ декларират, че очакват мерките на новото правителство за оздравяване на потъналата в дългове енергетика.

В момента в мините има средства единствено за изплащане на заплатите на работещите в дружеството. Златев коментира, че досега заплатите са били изплащани в пълен размер и без закъснения. През този месец е имало забавяне само на компенсациите, които се изплащат на всяко тримесечие от спестяванията във фонд „Работна заплата“.

Припомняме, че преди седмица лидерът на КНСБ Пламен Димитров предупреди за тежкото финансово състояние на най-голямо топлофикационно дружество у нас – ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Тогава синдикалистът каза, че ако няма скорошно решение за стабилизиране на енергийния сектор, енергетици и миньори ще обмислят заедно своите бъдеще действия, като сред тях са възможни и протести.

По-рано днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова беше категорична, че няма да се повишава цената, на която се изкупува произведената от топлофикациите електрическа енергия, въпреки че много дружества се оплакват от тежко финансово положение.

От регулатора посочиха, че има тенденция за намаляване на цената на газа и това ще донесе допълнителни приходи за дружествата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още