IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма подкрепя идеята за плажове по Дунав

Предложението е на общини за промяна в Закона за водите, с което да се урегулира собствеността около крайбрежието на реката

14:49 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на туризма ще подкрепи предложението на общини за промяна в Закона за водите, с което да се урегулира собствеността около крайбрежието на Дунав и развитието на плажовете по реката. Това каза Николина Ангелкова в Русе, предава БТА.

Темата е коментирана на срещата й днес с кмета на града Пламен Стоилов.

Идеята е да се оформи много добро място за почивка на туристите, които посещават дунавския град.

Ангелкова обясни, че е хубаво да се използват богатствата, които природата ни дава. Тя коментира още, че не само град Лом е добър пример, но и Белград, където е направен "уникален плаж" около река Сава, работи се за такъв и край Дунав. 

"Надявам се, че с общи усилия ще успеем да променим Закона за водите в частта, в която да се позволи на областните управители и на общините да могат да използват зоните около реката", каза Ангелкова.

Тя посочи, че през миналата година в Русе е отчетен над 5% ръст на туристите и повече от 11 процента ръст на приходите. Почти 90 хиляди души са пренощували в общината. За първите пет месеца на тази година около 40 хиляди души са осъществили нощувки в града.

В Русе Николина Ангелкова откри заедно с кмета Пламен Стоилов кръгла маса по проекта "Разработване и промоциране на съвместен културно-исторически туристически продукт: Маршрут "Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България", изпълняван от Асоциацията на дунавските общини "Дунав".

Той се финансира чрез програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България /2014-2020 г./, а партньор от румънска страна е Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие в Констанца. 

Ангелкова посочи, че към момента 11% от туристите посещават България с цел културно-исторически туризъм.

Тя съобщи още, че Министерството на туризма планира разкриването на териториални звена, като едно от тях ще бъде в Русе, за да подпомага район "Дунав".   

„Целта на проекта е да се стимулира използването на общото културно наследство в трансграничния регион чрез развитие и промотиране на интегрирания туристически продукт. Министерството подкрепя създаването на съвместни туристически маршрути и услуги, насочени както към традиционните пазари, така и към нови далечни дестинации като Китай, Индия, Япония и др.“, каза министър Ангелкова.

Тя допълни, че в момента се проучва възможността за създаването на общи продукти с Гърция, Румъния и Сърбия, които да са насочени към китайския пазар.

“Страната ни има какво да предложи на китайските туристи, като през 2016 г. е отчетен ръст от 24% спрямо 2015 г.“, подчерта министърът, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Новият туристически маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“ ще надгради реализираните преди две години проекти на Съвета на Европа „Пътят на римските императори“ и „Пътят на виното“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още