IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на транспорта нареди проверка на товарните жп превозвачи

Христо Алексиев поиска да се разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътния транспорт

14:03 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всички фирми, извършващи товарни жп превози, ще бъдат проверени незабавно. Това нареди служебният министър на транспорта Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Проверката е провокирана след вчерашния инцидент в междугарието Дългопол-Комунари. Товарна композиция на частен железопътен превозвач, състояща се от девет вагона и една цистерна, дерайлира на 200 метра преди спирката на варненското село Боряна. От релсовия път за кратко излязла цистерната, но това доведе само до повреда на жп отсечката, уточняват от транспортното министерство.

"Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време", заяви Алексиев след срещата си с представители на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.

Той уточни, че очаква бързо разследване, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за вчерашното произшествие.

Алексиев възложи на ИАЖА да се разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи.

Служебният министър посочи, че ще има нулева толерантност и при неспазване на нормите за безопасност при превоз на пътници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още