IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модернизираната цифрова мрежа ТЕТРА влезе в действие в армията

Ще се търсят технически решения за съвместимост на мрежите на Министерството на отбраната и МВР

13:41 | 18.10.16 г.
<p>
	Зам.-министърът на отбраната О. Исмаилов, началникът на отбраната ген. К. Попов и вицепрезидентът на &quot;Моторола&quot; Аксел Реттиг откриха центъра за управление на системата TETRA. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Зам.-министърът на отбраната О. Исмаилов, началникът на отбраната ген. К. Попов и вицепрезидентът на "Моторола" Аксел Реттиг откриха центъра за управление на системата TETRA. Снимка: БТА 

Модернизираната и разширена единна цифрова мрежа за радио комуникации ТЕТРА официално влезе в действие в Българската армия, съобщи БНР.

Системата дава възможност за управление на всички формирования на армията, независимо от тяхното разположение на територията на страната.

Средствата за обновяването на центъра са осигурени изцяло от Министерството на отбраната (МО) по приетата програма за развитие на отбранителните способности и плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г.

С подмяната на хардуера и софтуера на центъра се повишават и комуникационните способности на българските въоръжени сили и съвместимостта им с тези на партньорите ни от НАТО. Проектът е пуснат в експлоатация още от 2003 г.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов отбеляза, че това е поредната стъпка към изграждането на успешна армия.

Ще се търсят технически решения за постигане на съвместимост на TETRA-мрежите на МО и на МВР при запазване на тяхната автономност, каза зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов при откриването на обновения център за управление на системата в сградата на военното министерство на бул. "Тотлебен" 34, информира БТА.

Той отбеляза, че проектът за надграждане и развитие на системата TETRA е от изключително значение за военните й формирования, които охраняват заедно с ГД "Гранична полиция" сухопътната и на морската граница.

При откриването на центъра беше направена демонстрация по свързване на кораб и вертолет от въоръжените сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още