IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВнР предупреди за проблеми на границата между Сърбия и Хърватия

Спорът между двете страни е предизвикан от бежанската вълна

13:22 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВнР предупреди за проблеми на границата между Сърбия и Хърватия

Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия, заради проблемите по граничните пунктове.

Спорът между двете страни бе предизвикан от бежанската криза.

На 15 септември Унгария затвори границата си за мигрантите, които прииждат от Сърбия. За броени дни в Хърватия пристигнаха повече от 40 хиляди души, което принуди властите да ограничат трафика през границата със Сърбия, предаде БНР.

Междувременно Сърбия забрани влизането на товарни автомобили с хърватска регистрация, като и вноса на хърватски стоки като ответна мярка срещу ограниченията, наложени от Хърватия, съобщиха световните агенции.

Днес пък Хърватия забрани на сръбски граждани и автомобили да влизат на нейна територия. Граничният пункт в Баяково е затворен за лицата със сръбски паспорти и автомобилите, регистрирани в Сърбия, за неопределено време.

От МВнР информират, че на практика тази сутрин на ГКПП “Батровци – Баяково” е преустановено  преминаването на пътнически и товарни автомобили.

В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. В Сърбия е забранено влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително на границата с България.

Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока, предупреждава още МВнР.

В съобщението се казва, че високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10.

Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Унгария, функционират нормално. Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток.

Българските граждани могат да се информират за актуалното състояние на пътищата и ГКПП на интернет страницата на Автомобилния съюз на Сърбия.

При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация към българското посолство в Белград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още