IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Квотите за разпределяне на бежанците са против националния интерес

Силна европейска армия е част от решението на кризата с бежанците, смята Андрей Райчев

10:14 | 24.09.15 г. 2
Политолог: Квотите за разпределяне на бежанците са против националния интерес

Определянето на квоти за разпределяне на бежанците е против българския национален интерес. Това заяви политологът Огнян Минчев пред Нова телевизия. Според него проблемът с бежанската криза всъщност е проблем с европейската политика и европейските институции. За социолога Андрей Райчев дълбоката причина за бежанската вълна към Европа е, че в света 1 млрд. души живеят много по-добре от останалите 6 млрд. души. По думите му бедните неизбежно ще се отправят към по-богатите региони.

Според социолога става въпрос за издигането на стена между богати и бедни и за война, в която Европа трябва да се защити. Решението на проблема според Райчев е създаването на силна европейска армия, полиция и централизация, защото, имигрантите, които са предимно мюсюлмани, „идват в европейската къща и започват да се разпореждат”. „Европа веднага трябва да има армия, полиция и граничари. Нашите политически лидери се държат като чиновници, а не като политици", каза Райчев.

Политологът Огнян Минчев посочи, че след надигането на бежанската вълна европейските институции са блокирали и са спрели да работят. Той разкритикува и поведението на германския канцлер Ангела Меркел, която по думите му в свои изказвания е отправила „едностранна покана към бежанците”. „Това отмени политическия диалог в ЕС, тъй като трябваше да бъде взето политическо решение за пристигането на бежанци в Европа”, коментира политологът.

"Тя си плати за това с личното политическо бъдеще", съгласи се и социологът Андрей Райчев.

Минчев определи поведението на Европа като "слепота и политическа неспособност да се защитиш". По думите му Европа е станала абсолютно беззащитна към този проблем заради определени идеологически и ценностни обстоятелства, развили се в следвоенна Европа през последните 70 години.

Според Райчев потенциално Европа е застрашена от много повече бежанци от коментираните от Бойко Борисов 10 милиона души. По думите на социолога „случващото се сега с бежанската криза е само завръзката и дори не сме се доближили до кулминацията”.

Андрей Райчев коментира, че е немислимо с държави като Русия и САЩ да се случи нещо подобно на случващото се в Европа, защото „те на секундата биха използвали военната опция и биха се справили тутакси с кризата”.

От снощната среща на върха на европейските лидери в Брюксел стана ясно, че българският премиер Бойко Борисов е поискал в България да бъде открит приемен център за бежанци. Приемните центрове, наричани "горещи точки", са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

България подкрепя идеята за създаване на зона за сигурност в Сирия, която да спре бежанската вълна към Европа, съобщи още Бойко Борисов пред български медии в Брюксел.

Още новини за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
blqblq
преди 8 години
Абсолютно *** статия. Жалкото е, че слабоумието на подобни публични мижитурки (не личности) активно кореспондира с обществените нагласи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
***, а не политолог. Защо ЕС трябва да търси и предизвика война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още