IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 души са ощетени с 4,5 млн. лева от Популярната каса в Дупница

Повдигнати са обвинения на председателя на дружеството за укриване на данъци и лихварство

16:50 | 05.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

227 души са ощетени от Спестовно-кредитната кооперация "Дупнишка популярна каса" с 4,5 млн. лева, съобщи БНР.

Председателят на дружеството Георги Близнаков е арестуван заедно със съпругата му Ивона. Синът им, задържан също с тях, е бил разпитан и освободен.

Претърсени са седем жилища в Дупница и София. На съпрузите са повдигнати обвинения за укриване на данъци и лихварство.

Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че разследването се води в Пловдив, защото след прехвърлянето на кредитната кооперация през март от Дупница в Пловдив собствениците са подали документи в Пловдивския съд за обявяване на кооперацията в несъстоятелност. Именно те са оповестили и броя на членовете ѝ. 

Проверката в НАП - Пловдив още тогава е установила престъпление при декларираните документи за корпоративен данък за над 135 хил. лева.

Последвало е разследване за дейността на касата, в което е работено съвместно с полицията и прокуратурата в Дупница. Разпитани са над 80 свидетели. Установено е, че при лихварската дейност, развивана от фамилията, не само са взимани средства, но и са раздавани заеми в огромни размери.

Сумите на вложителите са били от по-малки - около 300-400 лева, до такива, достигащи  до 100-150 хил. лева. Обещаваната лихва е била от 14 до 18%. Някои са я получавали.

До момента не са открити никакви документи. Обвинението за лихварство се базира на жалбите на 43-ма души за над 1,5 млн. лева. Разследването продължава. Все още няма отговор на въпроса къде са парите.

Съпругата на Близнаков е била касиер на Дупнишката популярна каса, съобщи БТА.

Двамата съпрузи са задържани в Дупница и приведени в ареста в Пловдив за срок от 72 часа.

Последната регистрация на Дупнишката популярна каса е в Пловдив, на бул. "Цариградско шосе", където се намира бившият домостроителен комбинат, където няма никакви офиси. Голяма част от потърпевшите са от Дупница и региона, но има хора и от чужбина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още