IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5 хил. души са потърсили убежище в България между юли и септември

Увеличението през третото тримесечие в сравнение с предходното е 32%, сочат данни на Евростат

17:48 | 10.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През третото тримесечие на годината 5 340 души за пръв път са потърсили убежище в България, сочат данни на Евростат. Това е увеличение от 32% в сравнение с предходното тримесечие, когато документи са подали 4 050 души.

Като дял от хората, търсещи убежище в ЕС, тези в България са 1,3%, а на всеки 1 милион от населението на страната се падат 742 души. За сравнение, в Германия например са 26% от всички хора, подали документи в ЕС. Най-много бежанци на всеки 1 милион души от местното население има в Унгария – 10 974 души.

Повече от половината търсещи убежище подават документи само в Германия и Унгария. Следват Швеция, Италия и Австрия. 

През третото тримесечие на годината 413 800 души са пръв път са поискали убежище в страни от Европейския съюз. Този брой е двойно по-голям от предходното тримесечие тази година, показват данните на Евростат.

Сирийците и иракчаните, подали документи за международна защита в ЕС, са станали тройно повече: от 44 500 души през периода април – юни до 138 000 през юли-септември. Броят на афганистанците се е удвоил до над 56 000 души. Това са трите националности, които формират най-голямата група хора, търсещи убежище в ЕС – повече от половината.

Най-малко търсещи убежище пропорционално на местното население има в Словакия (3 души на 1 милион), Хърватия, Румъния, Португалия и Чехия.

Молбите, които са вече подадени в ЕС, но все още се обработват от властите на съответните правителства са 808 000. Миналата година към септември този брой беше 435 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Дето се вика, къде го чукаш, къде се пука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Спешно трябва да се премахнат или редактират законите, които пречат на държавата да облага данъчно и осигурително (осигурителното облагане е пак данъчно облагане, но под друго име) - за да може с парите от осигуровки, които имигрантите плащат да отиват за пенсии на сегашните български пенсионери.Да им се дава някакъв документ, който да им дава право веднага да си регистрират фирма или да се регистрират като самоосигуряващи се, като се даде възможност на банките да откриват банкова сметка (сега някои банки може да не искат заради законите против прането на пари, чрез които им се налагат санкции - тези закони трябва да се премахнат за да не пречат на банките да предлагат банкови сметки на имигрантите без други документи, освен тези, които държавата ще им дава веднага след като стъпят на нейна територия).Веднага като дойде имигранта (независимо "легален" или "нелегален") трябва да има възможност да се облага данъчно и осигурително по същия начин, като европейски гражданин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
5000 търсят убежище в България, а само 1 отиде да търси уютно и луксозно убежище в съседна Сърбия! Проклет да е този измамник Цветан Василев и дано скоро го затворят за дълги години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още