IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват нарушенията, които КЗП установява

Хората все по-често търсят правата си, смята председателят на институцията Димитър Маргаритов

10:19 | 08.07.16 г.
Намаляват нарушенията, които КЗП установява

Броят на нарушенията, които установява Комисията за защита на потребителя (КЗП) намалява с около 10% на годишна база през последните 12 месеца. Това отчете председателят на институцията Димитър Маргаритов пред „Нова телевизия“.

Той съобщи и за още една положителна тенденция в последната година – хората започват все по-често да търсят правата си и това има дисциплиниращ ефект и върху търговците. Годишно в Комисията постъпват около 20 хил. жалби за нарушения в различни сектори.

Маргаритов коментира възможността за по-лесно предсрочно прекратяване на договорите с два от мобилните оператори. Това вече ще става след изплащането на до три месечни вноски, а не както досега – при плащането на всички дължими вноски до изтичане на договора между потребителя и мобилния оператор.

Правомощията на КЗП в този случай са да проверяват договорите между търговците и клиентите и при установяване на неравноправни клаузи – да се намеси. Маргаритов уточни, че срещу третия мобилен оператор, който още не е въвел практиката на останалите при предсрочно прекратяване на договорите, е заведен колективен иск от страна на КЗП.

Очакванията на институцията са и да има промяна и при този оператор.

Проверките на КЗП в туристическите курорти показват някои нарушения в качеството на туристическия продукт, сред които укриване на информация в менютата и несъвпадане на обещаните и реалните условия, стана ясно още от думите на Маргаритов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още