IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанков: Законът позволява 24 часа срок за оферти в обществени поръчки

Жалби срещу търга за изграждането на тол система подават едни и същи участници, каза регионалният министър

12:11 | 25.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Законът позволява срок от 24 часа за подаване на оферти в обществени поръчки, коментира в ефира на БНР регионалният министър Николай Нанков по повод търга за тол системата. Регионалното министерство преди дни даде срок от едва 24 часа за нови оферти по тази обществена поръчка. Този кратък срок беше обжалван и процедурата отново е спряна.

Регионалният министър обясни още, че всъщност процедурата по набиране на оферти в този търг не е рестартирана, а срокът е бил удължен с 24 часа.

Въпреки ограниченото време има шест подадени оферти и три жалби. Един от кандидатите е успял да подаде и оферта, и жалба срещу късия срок, което, според регионалния министър, означава, че времето е било достатъчно.

Процедурата за набиране на оферти за изграждането на системата за събирането на тол такси стартира през април 2016 година. Тя на няколко пъти беше спирана след жалби, но условията в нея не са променяни, каза Нанков. 

Жалби срещу процедурата подават едни и същи компании със сходни мотиви. За Нанков процесът по въвеждането на системата се саботира умишлено от заинтересовани страни, които имат траен интерес да не бъдат въведени тол системи.

Тези компании не извършват дейност, която да е свързана с тол такси, обясни още регионалният министър.

Системата за тол таксите предвижда въвеждане на електронни винетки за леките и лекотоварни автомобили.

Тежкотоварните камиони обаче ще плащат тол такси. Така ще бъде отчетено не само теглото и големината на превозното средство, но и изминалите километри.

По този начин ще бъдат увеличени приходите от преминаването през пътната инфраструктура.

Тежкотоварните камиони амортизират пътищата в по-голяма степен от другите участници в движението. Те са и по-големи замърсители на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
minerals
преди 6 години
И когато се знае, че едни и същи играчи подават жалби, очевидно целенасочено да саботират системата, нищо ли не може да се направи? Всички освен въпросните ще имат полза от нея. Не е истина колко пари ще влизат само от чуждестранните превозвачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още