IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападателят от Ансбах не е бил радикализиран, докато е бил в България

При молба за закрила ДАНС задължително провежда събеседване с желаещия да я получи, каза председателят на Държавната агенция за бежанците

10:41 | 26.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сириецът, който се взриви в близост до музикален фестивал в германския Ансбах, не е показал елементи на радикализация по време на пребиваването си в България. Това каза пред Нова телевизия председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Припомняме, че сириецът Мохамед  Делеел се самовзриви, след като не беше допуснат на музикален фестивал в германския град Ансбах. При атентата загина единствено той, а други 15 души бяха ранени. Впоследствие се оказа, че Мохамед  Делеел е получил хуманитарен статут в България преди да отиде в Германия. Германските власти са поискали той да бъде върнат у нас, но до атентата това не се е случило.

След като Германия е поискала да го депортира отново в България, това е отказано по нормативни причини, каза Първанова, като потвърди изказването си от вчера. По-рано, според информация на германското Министерство на вътрешните работи, ВВС писа, че атентаторът от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България.

Държавната агенция за бежанците не е получила становище от ДАНС за отказ на закрила за сириеца. На базата на това може да се съди, че той не е бил радикализиран у нас, обясни Първанова.

Сириецът е подал молба за международна закрила, която включвала два статута – на бежанец или на хуманитарен статут. Той не е отговарял на условията за бежанец, затова е получил хуманитарен статут.

Първанова поясни, че при молба за закрила служители на ДАНС задължително провеждат събеседване с желаещия да я получи. Те издават становище до Агенцията за бежанците дали въпросното лице представлява опасност за страната. Това становище е от особена важност при стартиране на процедура за закрила. Ако от ДАНС излязат с отказ, агенцията за бежанците също няма да стартира процедурата, обясни още Първанова.

Нападателят не е имал белези на радикализация. Няма данни и да се е радикализирал тук. В досието му няма такава информация, заяви Първанова.

Сириецът е бил настанен в Регистрационно-приемателен център в София и е напуснал България, след като е получил хуманитарния статут. Петя Първанова посочи, че всички лица в процедура се движат свободно, а след като получат статут, могат да излязат на квартира или да напуснат страната, както е направил Делеел.

Петя Първанова посочи, че в рамките на процедурата по предоставяне на статут на лицата се предоставя медицинска и психологичeска помощ. Всички служители на Агенцията за бежанците са обучени да разпознават психологически проблеми и дали има нужда от специализирана помощ, подчерта Първанова.

В момента във всички центрове на агенцията в страната има 1 380 души, които са в процедура. Капацитетът на центровете е 2 130 души. По Дъблинското споразумение са върнати 324 души. Това са хора, които са регистрирани в България.

От началото на годината през центровете на агенцията са преминали 7 800 души. Предоставените статути са 280. Лицата обикновено използват България като транзитна страна, посочи Първанова.

През 2015 г. броят на хората, засегнати от военни конфликти, се е увеличил с няколко милиона. В момента в света има 15 военни конфликта, които за 2014 г. са породили около 60-милионна вълна от бежанци, а през 2015 г. те вече се увеличават до 65,3 млн. души. По данни на ООН един на всеки 113 души в света е гонен от мястото, на което живее. Това каза Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Сирийците, които търсят убежище, вече са се увеличили от 4 на 4,9 млн. души, като 2,5 млн. от тях са в Турция. Втората страна, която "произвежда" най-много бежанци, е Афганистан - 2,7 млн. души, а третата - Сомалия с 1,1 млн. души. Чирпанлиев допълни, че в момента се наблюдава леко затихване на бежанския поток в Балканските страни за сметка на Италия. 

Експертът коментира и Дъблинския регламент. "Има огромна разделителна линия по отношение на европейските партньори. ЕС не спазва основните европейски принципи на солидарност и споделена отговорност. Държави от Централна и Северозападна Европа категорично отказват да приемат бежанци по една или друга причина", обясни той.

Още гледайте във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
хахахада бе...радикализирал се изцяло веднага щом излязъл от България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още