IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всички са съгласни да се пази мястото на избрани за кметове чиновници

Овакантените места трудно ще бъдат запълнени със специалисти по заместване, смята инж. Йоан Каратерзиян

09:16 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

С гласувани на първо четене промени в Закона за местното самоуправление парламентът реши чиновниците, отишли на изборни длъжности, да не губят мястото си в  администрацията.

Според гласуваните изменения, когато държавен служител бъде избран за председател на общински съвет или за кмет, той ще ползва неплатен служебен отпуск за времето на изпълнение на съответната длъжност.

Не всички обаче са съгласни с мотивите на вносителите, според които държавните служители са с висока квалификация и ще бъде неправилно да не им се даде възможност да бъдат избирани за кметове или председатели на общински съвети.

„Крайно погрешно е запазването на място на титуляр, заемащ държавна длъжност, при промяна на местоработата“, смята обаче инж. Йоан Каратерзиян, председател на Камарата на геодезистите в България. 

По повод гласуването на проекта той изпрати личното си становище по темата. Според него законодателят поставя в привилегирована позиция бъдещите кандидати за кметове. Те ползват отпуск и могат да напуснат заеманата длъжност без предизвестие. Така  настоящият работодател ще бъде поставен в  подчинено положение, казва експертът.

Той изтъква и малката вероятност да се запълнят овакантените длъжности с качествени специалисти, тъй като те ще заемат работните места “по заместване”.

„Неправилно се твърди, че бъдещите кандидати за тези обществени длъжности са “дискриминирани”. Напротив - бъдещите ни управници, доброволно и напълно осъзнато избират общественото поприще и в повечето случаи“, казва  инж. Каратерзиян.

Той допълни, че работата му предполага често да общува с общински служители, някои от които по думите му „си мислят, че ще са винаги на тези постове“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още