IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма непосредствени рискове за България заради напрежението в Турция

Приключи извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и по външна политика

18:09 | 19.07.16 г. 1
Няма непосредствени рискове за България заради напрежението в Турция

Няма непосредствени рискове за България заради ескалацията на напрежение в Турция, заяви заместник-вътрешният министър Филип Гунев след извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика, на което службите и МВР анализираха актуалната ситуация в Турция.

Гунев обаче бе категоричен, че има средносрочни и дългосрочни рискове, за които се вземат мерки, предава БНР.

Извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии беше закрито за медии. На него бяха изслушани разузнаването, контраразузнаването, военното разузнаване. Присъства директорът на гранична полиция, дипломати, зам.-министри. 

Рискове за България има, но те в момента не са формулирани като непосредствена опасност, посочи пред журналисти в отговор на въпрос депутатът от БСП Янаки Стоилов, който участва в заседанието, допълва БТА.

Овладяването на политическата ситуация в Турция дава възможност там да се стабилизира обстановката, посочи Стоилов, като добави, че заедно с това обаче потенциалните рискове, които съществуват за България преди този неуспешен опит за преврат, съществуват. Стоилов не пожела да конкретизира, като все пак посочи, че степента на ислямизация на властта в Турция продължава, което се подкрепя от значителна част от населението. Въпросът сега е дали разделенията в турското общество ще се задълбочават или ще се намери начин, при необходимата твърдост на властта за реакция срещу опита за преврат, да се спазват съответните стандарти за отношение и поведение, каза Янаки Стоилов. 

По повод на критиките на Сърбия, че не охраняваме границата си, от МВР потвърдиха, че допълнителна охрана на този етап не се налага, тъй като не е регистриран по-мащабен миграционен поток. Напротив, в последните месеци дори се наблюдава спад в опитите за нелегално преминаване на границата ни, уточнява bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Бе то и през 14 век нямало непосредствени рискове за България , пък после станало 500 години съжителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още