IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма опасност за енергийната система, увериха от ресорното министерство

Ситуацията в "Мини Марица-изток" ЕАД е тежка, но овладяна

17:45 | 08.03.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Сигурността на енергийната система в страната не е застрашена по никакъв начин, сочи съобщение на сайта на Министерството на енергетиката. Съобщението е по повод ситуацията в "Мини Марица-изток" ЕАД, която от министерството определят като тежка, но овладяна.

През изминалата нощ водите на язовир Ковачево се вдигнаха рязко с 40 см и достигнаха нива над котата на преливане, което доведе до заливане на част от жп инфраструктурата на дружеството по направление ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД.

При посещението си днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова се е запознала с усложнената ситуация и се е свързала с министъра на транспорта Ивайло Московски, за да бъде осигурено алтернативно жп трасе, по което да се доставят въглища за ТЕЦ "Марица Изток 2", докато се отстранят щетите от обилните валежи. Подаването на въглища ще става от рудник "Трояново-север" през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата.

"Ситуацията е тежка и щетите тепърва ще се оценяват. Най-важното в този момент е, че няма пострадали хора и енергийната система на страната не е под заплаха", коментира изпълнителният  директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов.

За 44 часа (от 6 март сутринта до вечерта на 7 март) са паднали средно 70 литра/кв.м дъжд на територията на трите източномаришки рудника.

Час от съоръженията в добивния участък  на рудник "Трояново-1" през нощта са залети с вода и по тази причина добивът на въглища от този рудник днес е преустановен, създадена е своевременна организация и няма опасност за работещите там.

Към момента няма опасност за добивните участъци на другите два рудника на "Мини Марица-изток". Наличните хидротехнически съоръжения продължават да работят на максимален товар.

Заявката на Брикел ЕАД ще бъде изпълнена на 100%, а ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" нямат заявки за днес, посочват още от пресцентъра на министерството. Складовите наличности на държавната централа са достатъчни, за да работи нормално до възстановяване на въглеподаването по редовен маршрут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 9 години
няма "опастност за енергиината система"тя е в частни ръце и печалбите за фашиста са гарантирани от държаватапри фашизма, фашиста/собствениците на енергиината с-***/ впрягат "държавата" - властта да им ГАРАНТИРА частните и ЛИЧНИ облагодетелствания - печалбитете функционират без страх от загуби!Загубите се социализират - понасят от всеки единдокато гарантираните печалби се изнасят зад граница както че направи миналата година.......а за българина един голям..... поздравда живее фалшизма !да са живи българските ни клатеници.. п.р. клиенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още